Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Вероучитељ је више одговоран пред Господом него други


Састанак Владике Исихија са вероучитељима школа на подручју Епархије ваљевске


На празник Светог краља Милутина, 12. новембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије уприличио је састанак са вероучитељима основних и средњих школа, које се налазе на територији епархије о којој се духовно стара. Сабрање је отпочело  Светом Аријерејском Литургијом у Храму Светог великомученика Георгија, јер је Литургија према учењу наше Цркве наш живот, навео је Владика Исихије. Након приношења молитве, у парохијском дому одржан је састанак на ком су представљени резултати вероучитељског рада и Епархијског одбора за веронауку

Свако дело љубави које учинимо нас испуњава и даје нам снагу за нови труд на њиви Господњој. Не треба наглашавати колико је значајан труд вероучитеља у нашој Цркви и колико смо сви дужни да томе приступимо на озбиљан начин, јер вероучитељ јесте најјача спона деце са Богом и Црквом. Тога морамо увек да будемо свесни, навео је Владика Исихије у свом обраћању вероучитељима.

Вероучитељ је више одговоран него други пред Господом, јер може колико да у славу Бога просветли децу која су му поверена, толико може, не било тога, да децу саблазни. Сви смо ми тога свесни и зато се молимо Господу да вас укрепи да ту службу богодолично обављате. Важно је да вероучитељ буде човек Цркве. Да, пре свега, присуствује Светим Литургијама, да познаје свештенике тамо где предаје веронауку и свог пароха. То учешће у животу Цркве мора да буде слободно и без икаквих принуда и што је могуће више обухватно. Да вероучитељ буде пример деци. Да им показује како се иде у цркву и води их у њу- рекао је Владика Исихије.

Такође, указао је ваљевски архијереј, важно је да вероучитељи учествују у разним манифестацијама које Црква организује, те изразио задовољством учешћем овдашњих вероучитеља у прослави тројубилеја Светог Владике Николаја и другим важним догађајима у животу Епархије ваљевске. То је, оценио је Владика Исихије, од великог значаја и за епархију и за децу, и вероучитељи ће имати подршку да и сами организују нека предавања за ученике. Живот Цркве не може бити сведен само на богослужења, подсетио је он, због чега је важно организовати разне духовне манифестације. 

Секретар Епархијског одбора за веронауку јереј Далибор Чкојић заблагодарио је Владики Исихију на благослову датом вероучитељима да у вери образују будуће хришћане, међу којима можда и будуће свештенике и монахе. Одзив ученика за веронауку на подручју Ваљевске епархије је и даље висок. У основним школама верску наставу похађа 88 одсто ученика, док је у средњим одзив око 84 одсто. Веронауку предаје 59 вероучитеља, један предаје као замена, док у вртићима ради двоје наставника. На снази је одлука Министарства просвете да сви који предају у основним и средњим школама морају имати завршене мастер студије. Тај услов тренутно испуњава њих 34, док је 25 са степеном основних студија, навео је отац Далибор Чкојић.  На његове речи надовезао се Владика Исихије, напоменувши вероучитељима без мастер степена, да га што пре стекну и, уколико је потребно, Епархија ваљевска ће им пружити финансијску помоћ. Такође, Владика Исихије је поучио да нове нараштаје морамо васпитавати у духу породичних вредности за чије се очување однедавно, по благослову Патријарха српског Г. Порфирија, чита молитва на свим Светим Литургијама. 

У оквиру састанка разматран је радно- правни однос вероучитеља. Будући да сви од повратка веронауке у школе раде на уговор у трајању од годину дана, решавање статуса би умногоме поправило њихов положај.


Извор: Епархија ваљевска