Type Here to Get Search Results !

Све већи напади на хришћане у Буркини Фасо


Верски великодостојници: Терористи посебно циљају свештенике и религиозне сестре


Према информацијама из папске организације за хуманитарну помоћ Помоћ у невољи, хришћани у Буркина Фасо су све више на мети џихадиста. Према саопштењу објављеном у петак у Минхену, тероризам је у порасту након последњег државног удара. Крајем јуна међународни посматрачи су претпоставили да је 40 одсто ове западноафричке земље у рукама терориста. „Данас их је дефинитивно више“, рекао је отац Ален Тугма, начелник афричке провинције монашке заједнице „Freres Missionaires des Campagnes“.

Према његовим речима, сада има више од 1,7 милиона интерно расељених лица широм земље. Његову монашку заједницу су пре неколико месеци протерале милиције из града Паме на југоистоку земље: „Дали су нам ултиматум од десет дана да напустимо град. А пошто терористи посебно спопадају свештенике и часне сестре, наши бискуп нам је рекао да идемо“.

Терористи су такође спалили хришћанске институције у другим деловима земље, рекао је он. „Понекад не само да спале цркву као зграду, већ се старају и да униште крстове. Ово показује њихову вољу да збришу хришћанску веру. Према речима свштеног лица, џихадисти у области Паме натерали су хришћане сељане да иду у џамију. Такође су спроводили исламски кодекс облачења. Католичке службе су и даље дозвољене у неким градовима, аи оне се одвијају под надзором џихадиста.

Свештеник је посебно озбиљно описао то што су многе школе затворене због опасности која траје. Многе њиве су такође остале необрађене, јер су власници морали да беже или су страдали. У хаотичној ситуацији радио је често једини начин да се ступи у контакт са расељеним лицима и онима који су још у освојеним подручјима.


Превод с немачког,