Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Миладин Вуковић о доласку одежде Светог Краља Милутина у Теслић

Протопрезвитер-ставрофор Миладин Вуковић, архијерејски намесник теслићки и старешина храма Пресвете Тројице у Теслићу, у разговору за радио "Слово љубве" детаљније говори о великој радости која је обасјала ову светињу Епархије зворничко-тузланске - доласку одежде св. српског Краља Милутина. 


Звучни запис разговора


Одежда ће народу на поклоњење и целивање бити изнешена верном народу на дан празника св. Краља Милутина, 12. новембра 2022. године у храму Пресвете Тројице, каже прота Миладин и напомиње да простор Теслића и Епархије зворничко-тузланске чува сећање на личност св. Краља Драгутина, па ће присуство одежде његовог брата св. Краља Милутина, на посебан начин сабрати браћу и донети благодат верном народу. "Они су се у мери Христовој измирили и добар су пример за време у коме ми живимо, да се у мери Христовој ми данас миримо и обједињујемо", истиче прота Миладин.

Подсетимо да се одежда која је светог српског Краља красила током једне године у кивоту у Софији, традиционално поклања једном храму или манастиру у суседној братској Србији, а светиња на дар Храму Пресвете Тројице у Теслићу стиже благодарећи великој љубави г. Ђорђа Гајића и г. Радислава Ђурића, сазнајемо из разговора са протом Миладином Вуковићем.

Бугарска Православна црква 30. октобра по новом календару прославља успомену на Светог краља Стефана Милутина, а дан уочи празника се по традицији, у Митрополитском Саборном храму Свете Недеље, служи света архијерејска Литургија током које се пресвлаче мошти Светог Краља.

Како је известила раније Епархија зворничко-тузланска, са благословом Његове Светости Митрополита софијског и Патријарха бугарског Неофита, богослужењем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ белоградчишки Поликарп, викар Митрополита софијског, уз саслужење многобројног свештенства и свештеномонаштва, међу којима је био и архијерејски намесник теслићки, протопрезвитер-ставрофор Миладин Вуковић.

Преосвећени Владика Поликарп је по пресвлачењу моштију саопштио сабранима да ће одежде ове године отићи у теслички храм и рекао: „Нека ова светиња буде драгоцени дар вашем граду од Светог Краља, из Софије, уз Бугарске. Молите се Светом Стефану Милутину да заштити вас и нас. Нека буде духовни мост који нас спаја у православној вери, у нади и у љубави чинећи нас светим народом пред Богом“.

Прота Миладин је заблагодарио Патријарху бугарском Неофиту на овом великом благослову у име Преосвећеног Епископа зворничко-тузланског г. Фотија, поклонио иконе Пресвете Богородице и Господа Исуса Христа.


Извор: Радио Слово љубве

Рубрика