Type Here to Get Search Results !

130 година од упокојења епископа будимског Арсенија Стојковића


Ове године навршило се 130 година од упокојења блаженопочившег епископа будимског Арсенија Стојковића (1804-1892), једног од највећих архијереја Карловачке митрополије и несуђеног Патријарха српског.


У издању Народне библиотеке Србије и Библиотеке Матице српске, светлост дана угледала је књига под насловом Библиотека епископа будимског Арсенија Стојковића на којој су предано радили Жарко Војновић и Марија Богдановић, стручњаци Библиографског одељења Народне библиотеке Србије.

Може се рећи да је библиотека Арсенија Стојковића једна од најстаријих потпуно сачуваних личних монашких библиотека код нас. Библиотека садржи вишеврсну грађу на различитим језицима и писмима, хронолошки широког опсега, због чега је каталошки опис рађен према свим релевантним стандардима. Осим самог садржаја, њена специфичност је повез књига, рађен у бечким књиговезачким радионицама, често са златотиском на хрпту и корицама, тако да је визуелни утисак комплетне библиотеке заиста импресиван.

Прикупљено с територије бивше Угарске, ово књижно благо сведочи о трајању српског живља на том простору, узајамним везама два народа и материјалној и духовној заоставштини коју је посејао народ отргнут од свога завичаја.

Предговор овом каталогу књига епископа Арсенија Стојковића написали су Жарко Војновић и Марија Богдановић, чије текстове поводом 130. годишњице упокојења епископа Арсенија Стојковића доносимо у целости: 

Жарко Војновић: Арсеније Стојковић, скривени човек књиге

Марија Богдановић: О раду на библиотеци епископа будимског Арсенија Стојковића


Извор: Епархија будимска