Type Here to Get Search Results !

Предавање Епископа нишког Арсенија: Света Литургија – лек бесмртности


По благослову епископа крушевачког Господина Давида 29.12.2022. године благости Господње, у навечерје празника Светога Пророка Данила и светих српских мученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, у храму Светог Ђорђа у Крушевцу, одржано је последње у низу предавање, а у склопу циклуса предавања: Православље и медицина. Предавање овог четвртка, а на тему: Света Литургија - лек бесмртности, произнео је Његово Преосвештенство епископ нишки Господин Кир Арсеније.

Најпре истакавши да је ово неисцрпна тема, о којој се може држити и читав низ предавања. Преосвећени владика Арсеније је приступио тумачењу Свете Литургије. Дакле, самим тумачењем, односно разумевањем показујуе се како је Света Литургија Тајна која је дата човеку, односно како је то заправо Света Литургија – лек бесмртности. Владика је цитирајући Алексеја Хомјакова, руског теолога истакао да: Цркву схвата само онај који разуме Свету Литургију. Потом нас је Преосвећени владика провео кроз разна созерцања, размишљања и расуђивања, светих отаца и учитеља Цркве Христове на тему доживљаја и тумачења Свете Литургије.

По завршетку предавања реч захвалности и кратког похвалног слова на богатство одржаног предавања изнео је домаћин, епископ крушевачки Господин Давид. Потом је љубезњејши преосвећени епископ Господин Арсеније је одговорио и на питања верног народа.

Напослетку предавања је старешина храма, високопречасни протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић, захвалио преосвећеној господи архијерејима на благословима и на одржаном предавању у име целог братства и христочежњивог народа који је у тихоме одушевљењу одслушао ово предавање.

За крај овог извештаја истичемо завршне речи са предавања:

„Када је евхаристија испуњена, наступа време нашега враћања у свет. Предстојатељ говори: У миру изиђимо. У Светој Литургији ми смо закорачили у вечност, а са овим речима враћамо се назад у свет. Да сведочимо свету оно што смо видели, што смо примили и што се догодило у нама. Овде почиње наша мисија у оквирима времена и простора, јер историја још није завршена, још није дошао час да се историја прелије у вечност, у Царство Небеско, у свечезнуто и сверадосно испуњење свих нада, свих жеља, свега онога што је рана Црква исповедала у речима: Маран ата (Господе дођи)“.


Извор: Епархија крушевачка