Type Here to Get Search Results !

Из Божићне посланице Светог Архијерејског Сабора Пољске Православне Цркве

– Света Црква, Мајка наша, и ове године нас позива да заједно са анђеоским светом и свом творевином у духовној радости прославимо празник Рођења Спаситеља нашег Исуса Христа. То је велика тајна вере. Бог се манифестовао у телу да донесе мир, љубав и поново открије све створено свету – речи су којима почиње овогодишња Божићна посланица Светог Архијерејског Сабора Пољске Православне Цркве.


-Рођењем Христовим спојили су се небо и земља, сјединио се Бог Реч са човеком, а људска природа са Небом. Рождество Христово је јединствено, спасоносно, свечовечанско и вечно дело, које је остварљиво само уз живу и свесну веру, јер ко верује у Христа, у Христа се обукао. Христос се родио и Светлост је засијала у тами овог света, распршивши таму безнађа. Стога је апостол и јеванђелист Јован могао рећи: Све кроз Њега постаде, и без Њега ништа не постаде што је постало (Јн. 1, 3). Вековима, а тако и данас, свет нехотице постаје недокучива мистерија и постаје Истина која превазилази свако разумевање. Син Божји је постао човек док је остао истински Бог. Анђели су запевали химну која се неће утишати међу људима до свршетка света: Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља (Лк. 2, 14). Ова тајна се живи у Цркви у заједници са целом васељеном. Зато зовемо: „С нама је Бог, разумите народи, и покорите се. Јер је с нама Бог“, наводи се у посланици пољски архијереја и подсећа:

– Свети Григорије Ниски, проповедајући вест о рођеном Спаситељу, позвао је људе да отворе своја срца за љубав Божју, да уклоне мржњу и угасе непријатељство и освете, одбаце свађе и лицемерје. Уместо тога, подстицао је људе да трагају за љубављу, радошћу, миром, добротом и великодушношћу – свим оним што је добро и што је човеку дато од Бога. Данас читаво човечанство, укључујући и људе вере, пролази кроз тешка и сложена времена. Стога се поставља питање: да ли савремени човек схвата смисао велике тајне Божића. Нажалост, морамо рећи да је свет далеко од позива на братство, мир и љубав. Нема мира у људским срцима, нема мира у савременом свету, који је пун немира и ратова, као у Украјини, Светој земљи, Африци итд. Народи се наоружавају и живе у неизвесности сутрашњице, нарушен је морални и друштвени поредак, што води свет на ивицу провалије. Нарушавају се вечне моралне норме које произилазе из Светог Писма, што доводи до примене начина живота и понашања несагласног са учењем Спаситеља нашег Исуса Христа. Апелујемо на оне који воле своју Православну Цркву да своју личност обликују у складу са учењем Свете Цркве и предака – наших Отаца и Мајки, који су често давали своје животе за верност Православљу. Наше јединство са нашим прецима јача улогу Цркве у животу појединца и читавог народа, усмерава на обнову моралног живота, јачање улоге и стабилности православне породице.

Пољски архијереји у Божићној посланици посебно позивају на очување породице: – Тешкоће које доживљавају модерне породице имају много узрока. Они укључују непотпуно разумевање суштине хришћанске породице, лабављење породичних веза, равнодушан и површан однос према хришћанском моралу и учењу Цркве. Свети Јован Златоуст пише о хришћанском дому: „А ноћу устани, клекни, помоли се. Нека ваш дом буде стална молитва, Црква, јер породица је Домаћа Црква“, то је јединствена заједница. Њени чланови су посебно одговорни за духовни развој и спасење. Породица је заједница у којој смо једни другима важни као личности, а не због нашег положаја и друштвене функције: удајеш се за мушкарца, а не за положај или титулу; волите дете, малу особу, а не будућег професора или доктора. Слабљење личних, духовних и верских веза у породицама је најболније за њихову кохезију, јер нестаје одговорност за судбину Цркве и испуњавање њених задатака. Постаје узрок „усамљености у двоје“, површних контаката, немогућности решавања сукоба, а то доприноси несталности бракова, разводима, прељубама, ванбрачним везама, нежељеној и невољеној деци, абортусима, који нису ништа друго до убијање нерођене деце. Други проблем је широко распрострањени конзумеризам, који се своди на давање предности материјалним вредностима. Све то изазива духовну и моралну раскалашност и равнодушност у питањима нашег духовног живота и наше црквене одговорности. Сетимо се да је од свих земаљских заједница само брак потпун. Мушкарац и жена нису двоје, већ једно биће. Дакле, православна породица данас мора бити заштићена од разорног утицаја секуларизма, опадања морала, вулгаризовање љубави и слабљења духовних вредности. Ово је најважнија и најхитнија потреба нашег времена.


Извор: Пољска Православна Црква