Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован (Ћулибрк) посетио Институције за ране штампане књиге у Републици Северној Македонији


Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован посетио је у пратњи гђе Александре Мишић, библиотекарке Епископске Књижнице у Пакрацу, најзначајније институције које се баве рукописним и раним штампаним књигама у Републици Северној Македонији, известио је Саборни храм у Пакрацу.


Владику Јована и гђу Мишић је у понедељак 26. децембра 2022. године, у својој резиденцији у Охриду, дочекао Митрополит дебарско-кичевски г. Тимотеј из Македонске Православне Цркве. Наредног дана, 27. децембра, уследио је и састанак са директором Завода и Музеја у Охриду где су Епископ Јован и гђа Мишић имали прилику да се осведоче у књижну грађу коју ова установа чува, а састанак са програмским директором Националне и универзитетске библиотеке Свети Климент Охридски у Скопљу уследио је у среду, 28. децембра.

Епископ Јован је током овог боравка у Републици Северној Македонији, посетио и поклонио се великим охридским светињама, Св. Софији и Св. Јовану - Канео, Св. Пантелејмону и Св. Клименту на Плаошнику и Богородици Перивлепти, као и храму Св. Константина и Јелене, узимајући за узор њихову архитектуру у будућој градитељској активности наше Епископије. Домаћин Епископа Јована је током ове посете био Његово Преосвештенство викарни Епископ стобијски г. Давид - Православна Охридска Архиепископија Српске Православне Цркве.


Извор: Радио Слово љубве