Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин богослужио у манастиру Трнави


Дана 30. децембра 2022. године, на празник  Светих преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, Преосвећени Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Благовести Пресвете Богородице у Трнави крај Чачка. 

Саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО-а, протојереј Мирослав Петров, Архијерејски намесник трнавски, протојереј Небојша Дабић, парох вазнесењски, протојереј Радиша Сеочанац, старешина Храма Свете великомученице Марине у Атеници, протојереј Александар Грујовић, парох атенички, јереј Богдан Митровић, парох јежевички, ђакони Стефан Симић и Стефан Медар.

Епископ Јустин се беседом обратио сабраном народу подсетивши нас на значај овог Светог места за нас и на житије преподобномученика Пајсија и Авакума, на жељу за слободу од тираније агарјанске, јер нас је Господ ослободио и ми не желимо ни један други јарам до Његовог благог јарма и бремена које је лагано. Он тражи наше срце, ум и вољу и практично тиме губимо свој живот, јер нам је живот Он даровао и само у Њему га задобијамо. Агарјани су тражили од ових преподобномученика да се Христа одрекну, али они знајући да је живот само у Христу нису се Господа одрекли, иако су знали које их муке чекају. Ово је порука нашем народу да се не плаше невоља које долазе, и да је једино важно шта ћемо ми као појединци у тешка времена изабрати, живот или смрт, да будемо увек постојани у Господу Богу, Спаситељу нашем.

Након заамвоне молитве Владика је пререзао славки колач и честитао славу овогодишњим свечарима, а свештеник Милан Тодорић, парох трнавски, је са верним народом уготовио трпезу љубави за све присутне.


Извор: Епархија жичка