Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Данас се освећују воде у читавом православљу

„Данас се освећују воде у читавом православљу, у целој васељени и вода, коју овде осветимо, је на тајанствени начин повезана са свим водама у целом свету. Данас су све воде освећене и данас имамо благодат Светог Духа. Чудесна освећена водица је током целе године са нама у нашим домовима и чувамо је као највећу светињу“, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, благосиљајући верни народ у Храму Васкрсења Христовог приликом освећења Богојављенске водице.


Празник јављања трију лица Свете Тројице- Оца, Сина и Светог Духа, које се збило у часу крштења Господа Исуса Христа на реци Јордан, у народу познат као Богојављење, у Епархији ваљевској традиционално су испуниле велике молитвене свечаности, културно- уметнички програми и пливачка такмичења за Часни Богојављенски Крст на рекама и базенима.

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и више свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице и хорова „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић и Вање Урошевић. Слово у част празника произнео је протонамесник Филип Јаковљевић. Указавши на смирење са којим Господ Христос прилази Светом Јовану и тражи да Га крсти, те тиме „испуни сваку правду“, а потом јављање Бога Оца са небеса, протонамесник Филип Јаковљевић је навео да се у овом догађају Света Тројица јасно открива. У њено име се крштавамо, венчавамо и свакодневно је славимо у молитвама и богослужењима, истакао је проповедник. 

Један је Бог у три личности. Када кажемо „тајна Свете Тројице“, не мислимо на информацију која је од нас скривена или недоступна нама. Напротив! Сви смо позвани да сведочимо својим животом тајну Свете Тројице. По речима Аве Јустина, „сваки човек је створен да буде Богојављење“, да собом открива Бога. Догађај са реке Јордана је двојаког карактера. На првом месту, овим догађајем Господ Христос почиње Своју јавну службу и проповед искупљења и спасења рода људског, а са друге стране открива нам се Бог у три лица- рекао је отац Филип Јаковљевић.

Јеванђеље Светог апостола Матеја, у коме је описан догађај Богојављења, носи и поруку послушања. Наиме, Свети Јован препознаје Господа Христа и каже да Он њега треба да крсти. Спаситељ, пак, истиче да треба испунити сваку правду и приступа Светој тајни крштења. То је, објаснио је протонамесник Јаковљевић, послушање- када своју логику потчинимо Христовој логици и Христовом послушању. Послушању нас уче и примери Пресвете Богородице, Праведног Јосифа и бројних светитеља кроз историју. Мајка послушања је смирење. Насупрот смирењу стоји гордост, а гордост је мајка свим непослушањима, закључио је протонамесник Филип Јаковљевић, позвавши верни народ да, додирујући тајну Свете Тројице у Светој Литургији, једним устима и једним срцем ускликне:“Надање је моје Отац, прибежиште је моје Син, покров мој је Дух Свети, Тројице Света- слава ти!“

Након Свете Архијерејеске Литургије, на платоу испред саборног храма Владика Исихије је обавио освећење Богојављенске водице, благословивши верне да им на здравље и свако добро буде.

Дванаести пут Беркова брана на реци Градац била је домаћин Богојављенског пливања за Часни Крст, чију организацију потписује Црквена општина при Храму Васкрсења Христовог, у сарадњи са Градском управом и Домом здравља Ваљево, а са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија. Након музичког програма, који су извели Омладински хор Центра за неговање традиције и културе „Абрашевић“, са диригентом Николином Нинић, и Мила Павловић, такмичаре је благословио свештеник Дејан Трипковић. Ове године на деоници од 33 метра, чија дужина симболизује године земаљског живота Господа Христа, снагу и пливачко умеће одмерио је рекордан број такмичара- њих 83, међу којима и једна дама, Ваљевка Милица Перинчић, и 8 припадника Војске Србије. Први до Часног Крста трећи пут је допливао ватерполиста ВК „Валис“ Александар Ковачевић, што је можда јединствен подвиг у историји ових манифестација. Благодарећи на честиткама, Александар Ковачевић је поручио да му је жеља да нас све Бог води, као и да победу посвећује пријатељима Ирени Максимовић, Немањи Аћимовићу и Огњену Пејићу, који су трагично настрадали у саобраћајној несрећи у селу Драгиње јануара прошле године.

Богојављенско пливање први пут је одржано 2010. године и тада је за Часни Крст пливало 8 такмичара. Из године у годину број такмичара је растао и кроз ову витешку манифестацију прошло је преко 610 пливача различитих генерација.


Извор: Епархија ваљевска