Type Here to Get Search Results !

Савиндан у Шапцу; богослужио Епископ Јеротеј


Дана 27. јануара 2023. године када Српска Православна Црква прославља Првог Архиепископа и Просветитеља Саву, Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј служио је свету архијерејску Литургију у седишту Епархије, у Саборном храму Св. апостола Петра и Павла у Шапцу. Након молитвеног сабрања уприличен је светосавски рецитал и подела пакетића најмлађим верницима.

Епископ Јеротеј је, потом, посетио Шабачку гимназију у којој је након освећења славског колача, подсетио ђаке и наставнике како је основна карактеристика Светог Православља однос према слободи, као и два начина њеног схватања. Први начин, у ком се слобода доживљава као слобода од некога, где нас тај други угрожава, и други, где је то слобода за некога, која нас води ка жртви, љубави и самоодрицању. Плодови ове друге слободе су духовни мир, радост и оптимизам, што су уствари Дарови Духа Светога. Практикујући ову другу врсту слободе, и ми постајемо богонадахнути, инспирисани да чинимо велика дела као што су то чинили наши велики претходници, попут Јована Цвијића и Лазе Лазаревића, који су прошли кроз ђачке клупе ове угледне гимназије.

У наставку свечаности, ученици су извели изванредан програм у част Светог Саве са акцентом на поруку савременом човеку и његовом настојању да сачува Свето Православље.

Извор: Епархија шабачка