Type Here to Get Search Results !

Предстојатељ Руске Заграничне цркве упутио поруку љубави и подршке игуману Кијево-печарске лавре


Његово Високопреосвештенство митрополит Николај, првојерарх Руске православне заграничне Цркве, упутио је 3. јануара 2023. поруку љубави, подршке и молитве игуману напаћене Кијево-печерске лавре.


Порука Његовом Високопреосвештенству митрополиту вишгородском и чернобилском Павлу стиже непосредно након за сада последње службе у храмовима државне Горње лавре, пошто државни органи одбијају да продуже уговор о закупу са канонском Украјинском православном црквом.

У току је и државни преглед и попис Лавре. 

Писмо митрополита Николаја гласи:

Високопреосвећени Владико!

У име јерархије и верног народа Руске заграничне Цркве, хитам да Вас уверим у нашу заједничку љубав, подршку и молитве за брзо превазилажење садашњих тешких искушења која су задесила Вас, Вашу монашку братију, парохијане и поклонике Кијево-печерске лавре. Са дубоком емпатијом, са вером у божански Промисао који нас све води ка спасењу, придружујемо Вам се у Вашим молитвама, а од свег срца желимо Небеску помоћ и јачање Ваших снага у овим тешким временима. Осећам Ваш лични бол због ових догађања, посебно се молим за Вас пред Курско-Кореном иконом Богородице и за време Литургија које служим.

Нека Вас светлост витлејемске, звезде која је некада показивала мудрацима са Истока пут ка Христу Богомладенцу, све осветли и огреје и уведе у радост поновног успостављања правде за Украјинску Православну Цркву, на челу са Његовим Блаженством митрополитом Онуфријем, који је васељенски поштован, и поновно успостављање богослужења у великом Успенском и Трапезном саборном храму свима нама вољене Кијево-печерске лавре.

Све Вас грлим у свом срцу, остајући у вечној љубави Господњој, и просећи Ваше свете молитве,

+Николај,с.р.

Митрополит источноамерички и њујоршки,

Првојерарх Руске Заграничне Цркве

У одбрану прогоњене Цркве огласио се и Синод РПЗЦ, као и Његово Високопреосвештенство митрополит берлински Марко.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com