Type Here to Get Search Results !

Епископ Герасим: Користимо вријеме да задобијемо вјечни живот у Христу


На празник Oбрезања по тијелу Господа, Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа и када се молитвено прославља Свети Василије Велики (1/14. јануара 2023. године), Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског у Карловцу уз саслужење, протопрезвитера – ставрофора Радослава Анђелића, протопрезвитера Дарка Дугоњића, презвитера Саше Лончине и протођакона Небојше Анђића.


По заамвоној молитви Епископ Герасим благословио је славско жито и колач који су данашњи свечари принијели у славу Божију и част Светог Василија Великог кога данас прослављају као заштитника своје породице. 

Његово Преосвештенство Епископ Герасим обратио се бесједом вјерном народу, поред осталог, рекавши:

Данас празнујемо Обрезање по тијелу Господа Исуса Христа, а тај празник нам је важан јер Господ када је дошао у овај свијет и почео да проповједа својим ученицима и окупљеном народу више пута је наговијестио да није дошао да укине законе и пророке већ је дошао да их испуни. На овај дан се управо најбоље види испуњење закона и пророка, јер по јеврејском закону дијете се обрезивало у осми дан по рођењу. Данас се поред празника Обрезања Христовог по тијелу и Светог Василија Великог присјећамо почетка Нове Године, иако црквена нова година почиње 1. септембра.


Извор: Епархија горњокарловачка