Type Here to Get Search Results !

Анкета: Религијске богомоље међу најлепшим грађевинама на свету


Саграда Фамилија у Барселони је најпопуларнија туристичка атракција у рангирању туристичког портала Трипадвајзор - 13 верских богомоља међу 20 најлепших грађевина на свету


Било да су то катедрале, џамије или будистички храмови: према недавном истраживању, свете грађевинњ су међу најпопуларнијим знаменитостима за туристе - и међу најлепшим грађевинама на свету. У најновијем међународном истраживању туристичког портала Трипадвајзор, 13 сакралних објеката је међу 20 најлепших грађевина на свету.

На врху листе је чувена Саграда Фамилија у Барселони. Према подацима већине корисника глобалног портала за путовања из 130 земаља, спектакуларно здање издваја се од свих осталих по својој уметничкој вредности, историји и архитектонској оригиналности. Трипадвајзор користи више од 460 милиона људи сваког месеца.

На другом месту је катедрала Нотр Дам у Паризу. На листи су и још три цркве у француској престоници: базилика Сакр Кер (9. место), бивша дворска капела Сен Шапел (16. место) и Музеј Лувр (19. место). Евангеличка лутеранска Халгримскиркја у Рејкјавику, на Исланду, и миланска катедрала заузеле су 14, односно 15. место.

Према анкети, џамија шеика Заједа у Абу Дабију је једна од најлепших џамија на свету (4. место). Такође је једна од највећих џамија на свету и може да прими 40.000 верника. Плава џамија у Цариграду заузела је седмо место. Затим следи Таџ Махал у Агри, Индија.

Поред бечке палате Шенбрун (10. место) и зграде Парламента у Будимпешти (12. место), корисници портала су и Катедралу Јована Крститеља у Савани у САД (11), храм Ват Фо у Бангкоку (13) и Аја Софију у Цариграфу сврстали међу најлепше верске грађевинаме на свету.


Превод с немачког


Извор: Kathpress.at