Type Here to Get Search Results !

Активисти за права детета: Милиони људи у Етиопији гладују


Према организацији Save the Children, крај кризе глади се не назире након пет изосталих кишних сезона, jer je дванаест милиона људи у Етиопији у акутном ризику од гладовања. Sкоро четири милиона деце је тешко неухрањено, а 22 милиона људи нема довољно хране. После пет изосталих кишних сезона, кризи глади се не назире крај, рекао је директор организације Save the Children за Етиопију, Ксавијер Жубер.


„Такође се процењује да ће падавине од марта до маја 2023. бити испод просека услед чега ће се број људи који зависе од хитне помоћи у храни драматично повећати, што ће многе довести у глад“, рекао је Жубер. Хитно су потребна додатна средства да се учини више за најугроженију децу и њихове породице. „Желимо да им помогнемо да се изборе са честим хуманитарним кризама у будућности.“

Према Жуберу, климатска криза, сукоби, расељавање и инфлација довели су до тога да Етиопија има једну од најгорих прехрамбених криза на свету. Према сопственим изјавама, хуманитарна агенција Save the Children пружа помоћ у Етиопији више од 60 година.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок посетила је у четвртак и петак земљу на Рогу Африке заједно са својом француском колегиницом Кетрин Колона. Почетком новембра влада премијера Абија Ахмеда потписала је мировни споразум са Народноослободилачким фронтом Тиграја. Две војске су се две године бориле једна против друге у грађанском рату који је однео стотине хиљада живота и раселио милионе људи.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at