Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Господ нам у Новој години даје изнова шансу да поставимо нови духовни почетак

На дан када Црква празнује Обрезање Господње и Светог Василија Великог, али и Нову годину по јулијанском календару, свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице, у шабачком насељу Летњиковац, служио је Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј уз саслужење шабачких свештеника.


Након поноћног молепствија за успешан почетак наступајуће године Господње, у радости празника верни народ се сабрао са својим Архипастиром око Свете Евхаристије. Обративши се присутнима, Епископ је беседио о значају празника који се прослављају у овом дану: Обрезање представља знак Старог завета и знак истинског оваплоћење Богомладенца Христа, односно потврда да је био заиста истински човек. Међутим, оно божанско у Њему открива се његовим чудесним смирењем према људима, нарочито ограничавањем самога себе на детенце у утроби Дјеве Марије.

Христос је дошао, не да ”укине закон и пророке” већ да их испуни, превазишавши их у потпуности и доносећи Нови Савез са Господом. Знамење Новог Савеза је управо света тајна крштења која замењује телесно обрезање као што је то био случај у Старом Завету.

У истом дану Празника Господњег обележавамо дан Св Василија, који спада у ред великих црквених Отаца, састављача Свете Литургије назване по његовом имену. Као Митрополит Кесарије Кападокијске, борио се против аријеве и других јереси, својим бројним духовним списима и пастриским деловањем, која је својевремено угрожавала православну Цркву. Релативно млад се упокојио те није доживео да види тријумф православља над јересима на Другом васељенском сабору.

Такође, данас обележавамо грађанску Нову годину, али по старом, јулијанском календару, по коме наша српска црква, као и бројне помесне православне цркве рачунају време.

Након протекле, старе године, Господ нам у Новој години даје изнова шансу да поставимо нови духовни почетак у нашој борби за стицање љубави према Богу и ближњима.

Након Свете Литургије у црквеној сали уприличена је празнична трпеза љубави за верни народ.


Извор: Епархија шабачка