Type Here to Get Search Results !

Расколници у Лаври - национална срамота, каже Украјинска православна црква


Расколници који служе у свештеној Кијевско-печерској лаври биће велика срамота за целу Украјину, саопштила је прес-служба Украјинске православне цркве.


Крајем прошлог месеца држава је одбила да обнови уговор о закупу како би Православна црква могла и надаље користити главне цркве Горње лавре, које је украјинска држава наследила као музеј од Совјетског Савеза. У Горњој лаври Црква је у новогодишњој ноћи одслужила последње богослужење.

Јуче је најављено да ће расколничка „Православна црква Украјине“ у суботу служити божићња богослужења у Светоуспенском Саборном храму Лавре.

Канонска Украјинска православна црква и свеколика Православна црква не признају „Православну цркву Украјине“, коју су основали цариградски патријарх Вартоломеј и украјинска и америчка влада крајем 2018. године, и њену јерархију и свештенство сматрају за неблагодатне и нерукоположене расколнике који вуку порекло од рашчињеног и анатемизованог „Патријарха“ Филарета Денисенка и других нехиротонисаних и расколничких „архијереја“.

Прес служба УПЦ је прокоментарисала овај чин украјинском сајту Клименко Тајм:

Овај догађај биће велика срамота за Украјину. За разлику од других случајева заузимања наших цркава од присталица ПЦУ, у овом случају се отимачина одвија директно по налогу највиших власти. Помесне Цркве у иностранству биже, најблаже речено, изненађене стањем слободе савести и права на вероисповест код нас.

Према речима украјинског министра културе Александра Ткаченка, Светоуспенски саборни храм и Трапезна црква светих Антонија и Теодосија, на територији Горње лавре, 2016. годинедати су на привремену употребу [канонској] УПЦ, али је уговор о закупу истекао 31. децембра 2022. године.

Сада су цркве враћене у државну употребу, рекао је министар. „Ово украјинско свето место мора служити целом украјинском народу. У будућности ћемо се држати овог принципа.”

Канонска Украјинска православна црква и даље користи Доњу лавру, у којој се налазе пећине, а која на својој територији има и неколико цркава.


За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 



Извор: Оrthochristian.com