Type Here to Get Search Results !

10-годишњица патријарашке службе бугарског патријарха

Бугарска православна црква је прославила у петак 24. фебруара 2023. године 10 година од избора и устоличења Његове Светости патријарха Неофита.


Десетогодишњица  је прослављена Литургијом у Саборном храму Свете Недеље у Софији, коју је предводио Његово Преосвештенство епископ белоградчички Поликарп, викар Софијске митрополије. Усред цркве била је постављена честица моштију светог Неофита за поклоњење верницима. Литургији су саслуживали свештеници Руске и Румунске Цркве у Бугарској и локално и гостујуће бугарско свештенство.

После Литургије свештенство се посебно помолило за здравље и благостање предстојатеља Бугарске Цркве. Епископ Поликарп је изјавио:

Сећамо се са којом је радошћу народ дочекао вест о избору Његове Светости патријарха Неофита. Радост и утеха која и данас постоји. Молимо се да му Бог подари добро здравље, снагу и храброст да како до сада, тако и убудуће својом очинском љубављу и снисхођењем, целомудреношћу, својим уздањем у Бога предводи Бугарску православну цркву и Богом поверену Епархију софијску. Нека нам је свима ова годишњица срећна и благословена, и у радости и у миру, да као једна велика православна породица и ми, као и он, будемо добар пример онима који су са нама. У овом туробном свету потребно нам је јединство и добри примери које треба следити.“

Истог дана одслужено је благодарење у митрополитској капели Свете Марине. Благодарне молитве читао је Његово Високопреосвештенство митрополит великотрновски Григорије уз саслужење још девет архијереја Бугарске Цркве. Митрополит Григорије се обратио предстојатељу:

„Са братском љубављу у Исусу Христу и дубоким страхопоштовањем обраћамо Вам се увек, а посебно данас, обележавајући 10-годишњицу Вашег избора и устоличења за првојерарха наше свете Цркве. Захвални смо што нам је у Вашем лицу Бог дао доброг архипастира и захваљујемо Вам на свим залагањима која улажете у тешкој патријаршијској служби, којом достојно украшавате сав свој дуги монашки и архијерејски пут. Али највише од свега благодаримо Вам на Вашој непресушној боголикој љубави према свима нама и васколикој Цркви, на мудрости и дуготрпљењу којим поуздано водите лађу наше Православне цркве кроз стихије овога света.“

На крају молебна произнесено је Многољетствије патријарху Неофиту, Светом синоду Бугарске Цркве и свем бугарском народу.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com