Type Here to Get Search Results !

Симпосион поводом рођендана патријарха Илије


Симпозијум поводом 90. рођендана грузијско-православног патријарха са иницијативом за међурелигијски дијалог – „Хришћани у невољи“.


Прошле недеље у главном граду Грузије Тбилисију одржан је међурелигијски симпосион у част грузијског патријарха Илије II. Присуствовао је и Елмар Кун, генерални секретар хуманитарне службе „Хришћани у невољи“  из Аустрије, који је одржао говор на отварању. Мото симпозијума је био „Вечне вредности и свет који се стално мења“. Религије имају задатак да помогну у обликовању друштва, да допринесу међурелигијском разумевању "и да одбаце антиживотне ставове, укључујући и политичку сферу", рекао је Кун у уторак. Најбољи начин да се то уради је образовање, које се заснива на вредностима и мора бити преношено на веродостојан начин.

Међу осталим говорницима и учесницима били су потпредседник Грузијске националне академије наука Роин Метревел и директор Азербејџанске академије наука проф. Ејнула Мадатли. Како преноси сајт, Кун је у разговору са овим другим могао да се осврне и на хуманитарну катастрофу у Нагорно-Карабаху. Азербејџан је од децембра затворио јерменску енклаву. Тек недавно, на једном догађају у Бечу, азербејџанска амбасада је одбила да о томе разговара.

Током симпосиона Кун је грузијском патријарху доделио почасни докторат Хришћанског универзитета Јохан Хајнрих Песталоци. Почаст је у име оболрлог патријарха примио митрополит Шио (Муџири).

Патријарх Илија II, предстојатељ Православне цркве у Грузији, прославио је 4. јануара 90. рођендан. Половину свог живота провео је као предстојатељ Цркве, будући да је на челу Грузијске православне цркве  од 1977. године. 25. децембра 2022. г. прославио је 45. годишњицу патријарашке службе.

Патријарх Илија II (рођено име: Иракли Гудушаури-Шиолашвили) рођен је 4. јануара 1933. године у Владикавказу у Северној Осетији. После псновне школе похађао је Богословију и Духовну академију у Москви, где је дипломирао 1960. године. Године 1957. замонашен је са именом Илија, а 1959. године рукоположен је за јеромонаха. Године 1960. вратио се у Грузију, где је служио као свештеник у катедрали Батуми. Године 1963. Илија је постао епископ батумско-шемокмедијски и патријаршијски викар. Истовремено је преузео дужност ректора Богословије у Мцхети, у то време јединог богословског центра за школовање свештеничких кандидата у Грузији.

Године 1967. Илија је премештен у Абхазију и тамо је хиротонисан за епископа и уздигнут у звање митрополита 1969. године. 23. децембра 1977. године тада 44-годишњи Митрополит изабран је за патријарха Грузијског. Устоличење је обављено 25. децембра 1977. године, од тада носи име Илија II.

Када је патријарх ступио на дужност, у Грузији је било само 15 епархија, а због комунистичких прогона само 30 активних цркава. Данас има 47 епархија и око 2.000 парохија и око 3.000 свештенства.

Патријарх, који се дуги низ година бори са озбиљним здравственим проблемима, убедљиво је најпопуларнија личност у Грузији.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Kathpress.at