Type Here to Get Search Results !

Пакистан: Учестали случајеви пребијања хришћана на смрт


Дана 6. фебруара 2023. муслимански земљопоседник у Пакистану на смрт је претукао радника на фарми католика, оптужујући га да је украо поморанџе из његовог воћњака, наводи Morning Star News.


Према жртвином нећаку Захиду Сахотри, у округу Каневал у области Пенџаб, станодавац Рана Мухамад Васим и још пет муслимана на смрт су претукли 48-годишњег Емануела Масиха док је наводњавао њиву свог послодавца у селу. „Мој ујак је радио када су му Васим и други мушкарци пришли и оптужили га за крађу поморанџи. Тврдио је да је невин, али су они навалили на њега и немилосрдно га тукли, од чега је преминуо”, наставио је Захид.

Радник на фарми је једини хранио своју жену и шесторо деце. „Био је веома вредан и поштен човек, а полиција није нашла никакве доказе да је нешто украо“, рекао је он, додајући да је 35 хришћанских породица у селу сиромашно радећи за муслиманске земљопоседнике.

„Ми смо веома сиромашни и превише беспомоћни да бисмо чак и психички увредили муслимане. Они знају да смо беспомоћни и да могу да се извуку за било шта, чак и за убиство”, рекао је Захид. Према његовим речима, иако је полиција ухапсила Васима и још две особе, правду неће бити лако добити на суду. „Немамо новца да унајмимо доброг адвоката. Убице су моћни људи и биће пуштени уз кауцију – само је питање времена. Ми смо хришћани и рањивији“, признао је он.

Он се обратио црквеним великодостојницима и хришћанским заступничким групама да помогну њиховој породици уз правну и финансијску помоћ.

Од погубљења по кратком поступку и суђења на основу лажних оптужби за богохуљење до присилног преласка на ислам и бракова са малолетним девојчицама, хришћани у Пакистану се суочавају са бруталним прогоном.

Убиство Емануела Масиха далеко је од јединог случаја убијања невиних хришћана. Тако су у истој провинцији Пенџаб, у селу Ренал, округ Окара, 11. јануара исламисти убили 55-годишњег католика Алаха Диту након што је покушао да их спречи када су крали гуаву из његове баште.

Један муслиман је 1. фебруара у граду Карачију полио киселином 19-годишњу хришћанку, јер је одбила да ступи са њим у везу и пређе на ислам.

Сунита Масих, која живи са сестром после смрти родитеља, тог јутра је напустила кућу и отишла на посао. Према речима њеног ујака Џона Масиха, након што је изашла из аутобуса, њен комшија муслиман Камран Алах Букс полио ју је киселином и побегао.

„Сунита има само 19 година, али Камран јој је нанео такву физичку и психичку патњу да ће, чак и ако буде осуђен за свој злочин, тешко моћи поново да живи нормалним животом?“, пита се стриц жртве. наиме, као резултат напада захваћено је 20% површине Сунитиног тела.

„Чим ме је Камран полио киселином, почеле су да ми горе очи, лице, руке и ноге. Бол је био толико неподношљив да сам се онесвестила на путу”, рекла је полицији из болничког кревета.

„Покушао је да натера Суниту да се одрекне хришћанске вере, обећао је да ће је оженити чим постане муслиманка, али је она одбила да се повинује његовим незаконитим захтевима. Сунита је  иначе причала својој браћи и сестрама о Камрановом узнемиравању и они су се више пута жалили његовим родитељима тражећи од њих да обуздају њиховог сина, али то није ишло“, рекао је  Масих. Према његовим речима, њихова породица је и пре инцидента поднела пријаву полицији да прекине узнемиравање, али полицајци нису реаговали.

Напади киселином су облик родно заснованог насиља у којем се жртва полива ацидном супстанцом како би се унаказила или убила. Ово је један од најгорих начина да се осветите. Најчешће су жртве жене које су одбиле удварање мушкараца.

Жене које припадају верским мањинама, као што су хришћанке и хиндуси, двоструко су рањиве, јер нису заштићене истим друштвеним нормама које штите муслиманску већину.

Упркос напорима различитих организација и активиста, број напада киселином у Пакистану наставља да расте, са скоро 1.500 инцидената забележених између 2007. и 2022. године. Многе жене нападнуте на овај начин на крају се боре да саставе крај с крајем, суочавају се са дискриминацијом, маргинализацијом и стигмом. Само у граду Карачију пријављено је најмање десетак напада киселином од октобра 2022. године.

На листи 50 земаља у којима је хришћанима најтежи живот коју је саставила међународна организација за људска права Open Doors, Пакистан је 2023. године био на 7. месту (2022. био је на 8. месту).


Превод с руског

редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru