Type Here to Get Search Results !

Абу Даби отвара центар са синагогом, црквом и џамијом

Сусрет папе Фрање и великог имама Ахмада ал-Тајеба 2019. дао је подстицај пројекту „Абрахамова породична кућа“


У Абу Дабију је свечано отворен међуверски центар за Јевреје, хришћане и муслимане. „Абрахамова породична кућа“ обухвата џамију, синагогу и цркву као посебне зграде, као и конференцијске сале које ће се користити заједно. Према извештају листа „Gulf News“ (субота, 18.2.2023), пројекат је покренут потписивањем „Документа о братству људи“ од стране папе Фрање и великог имама Каирског универзитета Ал-Азар, Ахмада ал-Тајеба, у Абу у Дабију 2019. г,.Центар се отвара за посетиоце 1. марта.

Председник Уједињених Арапских Емирата, шеик Мохамед бин Сајид ал-Нахџан, назвао је међусобно поштовање, разумевање и различитост снагом за колективни напредак на свечаности инаугурације у четвртак. Емирати имају поносну историју људи из различитих средина који раде заједно, рекао је бин Сајид. – Уједињени Арапски Емирати су 2020. године потписали мировни уговор са Израелом.

Кардинал курије Мигел Анџел Ајусо, исламски учењак и шеф Ватиканске агенције за међурелигијски дијалог, рекао је да је пројекат „конкретан пример како се људи из различитих религија, култура, традиција и веровања враћају ономе што је суштински: доброчинству“, наводи се у саопштењу за новине.

Комплекс "Аврамове породичне куће " пројектовао је британски архитекта сер Дејвид Аџаиј. Три кубичне сакралне зграде са ивицом дужине 30 метара показују сродан језик форме, али узимају у обзир архитектонске карактеристике и култне захтеве дотичне религије. Центар се налази у новом културном округу Абу Дабија, острву Са'адииат.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at