Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије: Истинска срећа је од сретања са Богом


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је на празник Сретења Господњег, у сриједу 15. фебруара 2023. године, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Заграђе у Шћепан Пољу.


Честитајући сабранима Сретење Господње, Владика је подсјетио да овај празник у богослужбеном циклусу спада у Богородичине празнике, када је Пресвета Дјева Христа Богомладенца кад је напунио 40 дана, по старозавјетном обичају, донијела у Јерусалим на очишћење.

„Кад су ушли у храм срели су, као што смо чули у светом Јеванђељу, Праведног Симеона и Ану пророчицу. Симеон је живио, по предању, неколико стотина година, био је један од преводилаца Светог Писма са јеврејског на грчки језик, и кад је преводио дио из пророштва, гдје ће Дјева да роди Христа, он је хтио да преведе да не може дјева да роди, може само жена. Јавио му се анђео и рекао да је то тајна Божја оваплоћења Христовог, а да ће њега Бог удостојити да Христа Господњег помазаника, Коме је пророк пророковао да ће Дјева да Га роди, да се с Њим сретне“, рекао је Преосвећени Епископ, додавши да се то збило управо на данашњи празник.

Узевши Богомладенца у своје наручје, на своје руке Симеон је рекао: Сада отпушташ у миру слугу твога Господе, по ријечи твојој.

„Господ је рекао по обећању, преко анђела да ће се удостојити да види Христа. Јер, видјеше очи моје спасење твоје које си уготовио пред лицем свих људи, и свјетлост да обасја не само изабрани народ Божји за који се вјеровало да ће се само они спасавати, него да свјетлост обасја и незнабошце, а и народ Господњи изабрани народ Израиља“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Наш народ је у својим здравицама, навео је Владика, другоме кад наздравља говорио да је најљепше кад се човјек сретне са живим Богом, као што се срео Свети Јован Крститељ на ријеци Јордану, као што се срепо Свети Симеон Богопримац дна данашњи дан.

„Наздрављали су говорећи: Наредио Свети Спас, десио ти се добар час, као Светом Јовану на ријеци Јордану. И ми у овом храму Светог Јована, којима се десио добар час да се сретну са Христом, а у томе је и највећа срећа за једну душу људску која може да се деси, то је да се сретне са живим Богом. Истинска срећа је од сретења, од сретања са Богом, а и са оним који је створен по Његовом лику, а то је човјек, јер су Свети Оци говорили: Видјех брата свога, видјех Бога свога“.

„Кад будемо гледали друге људе, на то смо призвани, као мале богове, како је говорио Свети Ава Јустин, мале богове у блату, то јесте боголике душе, а у овом земаљском тијелу које је помијешано од праха и воде, зато је говорио мали бог у блату, и кад их будемо тако третирали и гледали, онда ће сићи и благодат Божја благог Духа и на нас, ми ћемо се срести као што су се сретали и преци наши и сви Свети у свом животу, ако Бог да, и ми у овоме са Христом Богочовјеком. Срели смо се с Њим у овој светој Литургији и у Светим Тајнама, сада када смо се причестили Тијелом и Крвљу Његовом, али треба и кад изађемо из овог храма да се непрестано сјећамо и да се срећемо са Богом и са сваким човјеком кад се сретнемо да се сретнемо као са Богом и да га тако примамо и љубављу својом грлимо. То је порука данашњег празника, сви они који у Христа вјерују и Њему клањају треба да љубе ближње своје и да славе Бога у Светој Тројици“, поручио је у свом архипастирском слову Преосвећени Епископ Методије. 


Извор: Епархија будимљанско-никшићка