Type Here to Get Search Results !

Неколико убијених и повређених у нападу на Тевахедо цркву у јужној Етиопији


Најмање тридесетак етиопских православних верника Тевахедо цркве убијено је и повређенп у суботу 4. фебруара 2003. у нападу на цркву у јужној Етиопији.


Глас Америке је известио о троје мртвих у суботу увече, док црквени медијски центар Тевахедо пише о 35 масакрираних, што приписује регионалним безбедносним снагама које су отвориле ватру на вернике окупљене да заштите своју цркву Светог Михаила од одметника.

Вишедеценијска репресија над етиопском Тевахедо црквом повећала се након што је Абих Ахмед постао премијер 2018.  г. Протестант, он је у почетку изгледао пријатељски настројен према Тевахедо цркви, па је чак помогао да се поново уједине два огранка Цркве, али напади су се у задње  четири године само повећали, укључујући убијање свештеника и лаика и паљење цркава.

А прошлог месеца невоља је дошла изнутра. Три етиопска епископа су основала свој, етнички заснован, Синод и изјавили да су посветили још 26 епископа. Лаици који су покушали да зауставе службу, наводно су нападнути од стране снага безбедности, што је повећало спекулације да радикалне етничке снаге унутар власти намерно покушавају да ослабе Цркву изнутра.

Етиопски синод је на хитној седници изопштио тројицу епископа и позвао владу да испуни своју одговорност за одржавање мира и реда. Уместо тога, држава је ухапсила једног владику, што је приморало да се освећење цркве одложи. Од 26 мушкараца које су „посветила“ три отпала епископа, један се званично извинио Синоду, а затим је киднапован и задржан у притвору више од једног дана.

Љут због наизглед подршке државе одметничкој фракцији, етиопски Синод је запретио да ће организовати националне демонстрације.

У суботу, сазнавши да стиже нови расколнички епископ, верни народ Шашамена похитао је у цркву Светог Михаила да му забрани улазак. Уместо тога, улазак су им спречиле регионалне безбедносне снаге. Када су се окупили испред цркве, полиција је пуцала правим мецима да растера масу, убивши и ранивши неколико људи.

Верници Тевахедоа већ поздрављају жртве као мученике.

Црква је планирала мирне демонстрације широм земље 12. фебруара ако влада не испуни очекивања Синода о практичној акцији за заустављање незаконитих радњи црквених силника и злостављања црквених верника и свештенства.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com