Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Арсеније Арсенијевић: Почетак Великог поста


У први дан Часног Васкршњег поста протопрезвитер Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењског храма у центру Београда и Главни и одговорни уредник Радија Слово љубве, даје одговор на питање како да из подсвесног немира, који упијамо и којим смо непрестано окружени, себе уведемо у свесно смирење.


Звучни запис разговора


"Пост је празник душе и тела, не треба се бавити испразним и земаљским стварима којима је пун наш живот" каже о. Арсеније и наглашава неопходност већег присуства и учествовања на богослужењима, као и усредсређивање на духовну литературу и сличне садржаје. На тај начин, "богослужење бива наш унутрашњи живот који осмишљава пост" каже отац Арсеније који у наставку емисије, говорећи о Великом Покајном канону св. Андреја Критског указује да нас те молитве управо везују за суштину поста - унутрашње сагледавање, не размишљање о стварима око нас, већ о нашем личном односу према Богу, према ближњем и себи самима. 

Отац Арсеније упућује на чвршћу везу са својим парохијским свештеником, али и одговара на неколико питања која су нам путем смс и вибер порука послали наши слушаоци. "Ми веру не смемо да схватамо као нешто што ће нам олакшати живот у времену у коме живимо, већ да освестимо присуство Божије у свом срцу" каже између осталог о. Арсеније.


Извор: Радио Слово љубве