Type Here to Get Search Results !

Вечерње праштања у Варшави

У вечерњим часовима, 26. фебруара 2023. године, у Митрополитској Саборној цркви Свете Марије Магдалене у Варшави вечерње праштања је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава.


Саслуживало је многобројно свештенство Варшавског округа и Православног ординаријата Војске Пољске. Током богослужења прочитано је Великопосно писмо Његовог Високопреосвештенства Митрополита г. Саве у којем је, на основу богослужбених текстова седмице која претходи посту, указао на ванвременску димензију поста, дијагностиковао духовно стање у друштву и указао на потребу ревносног следовања Христовог пута.

– Данас људи, уместо да служе духу, служе телу и пожудама. Служење телесним пожудама је кроз историју било извор безакоња, које је хладило човекову љубав према Богу и људима. Осиромашена љубав нарушава међуљудске односе и баца човека у борбу против Бога и добра у свету. Пред нашим очима се одвија процес сатанизације људи. Христова сила може зауставити овај процес. То постижемо само кроз чврсту, непоколебљиву веру. Данас ми православни морамо да будемо верни у свему до краја, и у великом и у малом, верни Спаситељу нашем Христу и Цркви Његовој – беседио је митрополит Сава.


Извор: Пољска Православна Црква