Type Here to Get Search Results !

Комисија по питању избацивања Украјинске цркве из Почајевске лавре одржала прво заседање


Пошто су протерали Украјинску православну цркву из црквеног горњег дела државне Кијевско-печерске лавре, власти сада крећу са плановима да избаце Цркву и њене украјинске вернике из Почајевске лавре.


Ове две лавре су најсветија места у Украјини.

Радна група Покрајинског савета Тернопоља јуче 16. фебруара 2023.  одржала је први састанак о легалности коришћења Украјинске православне цркве Светоуспенске Почајевске лавре у државном власништву.

Група отворено признаје да је њена сврха просто пронаћи разлог да избаци Украјинску цркву, коју намерно погрешно наводи као Московску патријаршију.

О састанку је известила ТВ-4. Његов опис видео снимка гласи:

„Избацити Московску патријаршију из Тернопољске области. Одржан први састанак радне групе о законитости коришћења објеката Свето-Успенске-Почајевске лавре у Кремењецу од стране Украјинске православне цркве Московске патријаршије. Сврха комисије је да пронађе легитимне разлоге за раскид уговора о закупу просторија Лавре са непријатељском Црквом и врати их на коришћење Украјинској цркви.“

„Министарство културе Украјине ће тада одредити којој украјинској Цркви ће пренети Лавру“, рекао је шеф Савета Михаил Головко.

И расколничка „Православна црква Украјине“ и унијатска украјинска Гркокатоличка црква, које су биле држале насилнички Лавру једно време у 18-19. веку, отворено изјављују жељу да заузму Лавру.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com