Type Here to Get Search Results !

После земљотреса: Каритас у Турској и Сирији мобилише хитну помоћ

Поле земљотреса у Турској и Сирији католичке хуманитарне организације обе земље такође су ангажоване ради помоћи у катастрофама. Бискуп Паоло Бицети, који је надлежан за источну Турску и такође је председник Каритаса Турске, најавио је у понедељак ватиканској прес служби Asianews да ће средства бити мобилисана у корист погођеног становништва. Хришћани чине малу мањину у Турској и подлежу државним ограничењима.


Лице одговорно за Каритас Анадолија, Џон Фархад Садредин, рекао је за Asianews да су болнице и административне зграде у главном граду провинције Антакији, која има око 400.000 становника, и оближњем лучком граду Искендерун такође погођене земљотресом. Он и Бицети су тренутно у Италији. Обојица су планирала да се одмах врате у Турску, али је оштећена и писта на главном аеродрому у Хатају.

Црква је отворила своје зграде као склоништа за хитне случајеве, па и саму богомољу, рекао је Садредин. Међутим, према речима бискупа Бицетија, катедрала Искендерун је разорена.

Католичка црква је најавила и помоћ у Сирији. Активне су различите хришћанске организације, рекао је халдејски бискуп Алепа и бивши председник Каритаса Сирије Антоан Аудо за прес-службу Asianews. Аудо је рекао да су зграде оштећене широм града Алепа – „прво у рату који је изазвао толико штете, а сада у земљотресу“. Рушевине суседне џамије пале су и на бискупову кућу када се њен минарет делимично срушио, рекао је Аудо.


Превод с немачког,

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at