Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Да нам Сретење буде путоказ и начин постојања


Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион, служио је на Сретење, 15. фебруара 2023. године, свету архијерејску Литургију поводом славе параклиса Института за здравствену заштиту мајка и дете "Др Вукан Чупић" у Београду. 


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Лазар Манигода, духовник параклиса и Стојадин Павловић и ђакон Стеван Јовановић, а после свете Литургије освештани су славски дарови које су принели запослени ове важне здравствене установе. Владика Иларион је на почетку беседе нагласио да је најлековитија терапија "којом нас је Бог исцелио и којом Бог исцељује овај свет - сусрет", а да је "човек створен да буде биће сусрета".

"Ми смо ти који треба, као свештеници да уведемо у вечни сусрет у брак вечни са живим Богом целокупну творевину, све ово лепо, добро, предивно што је Бог створио. Треба имати веру, треба видети тај сусрет увек и у свему. Треба да смо слуге Јеванђеља без обзира на то што смо притиснути некада бесмислом", рекао је Епископ Иларион у наставку.

"Болест је кад човек не буде цео, кад један део њега се одметне и живи за себе, а заправо много је опаснија болест наших односа - када уместо да градимо Цркву ... окрећемо леђа једни другима" рекао је Владика и поучио да "свакога дана треба да учинимо напор да се окренемо ка своме ближњем", а пре свега ка Ономе који нас је ради срешченија-сусрета и створио.

Појаснивши посланицу прочитану на Литургији, Владика је рекао да је "у овај свет продрла вечност, овај свет је и створен да би у њега продрла вечност, да би га оплодила и да би овај свет живео вечно, да би рађао вечни живот. А то место где се рађа вечни живот јесте Црква Божија, јесте и свако срце човечије где свакога дана ми треба да рађамо Христа у себи, да у пећини свога постојања, свога бића, засија свакога дана тај нови живот, зато је човек створен".

Епископ Иларион је истакао да је "посебан благослов да ово лечилиште заправо добија свој вечни смисао", јер није циљ да се "живот продужи и да постане функционалнији, да нам буде лакше десет, двадесет или тридесет година, него је заиста циљ свих нас да се исцелимо, да се оцеловимо, да постанемо потпуни".

Владика је на крају подвукао да је лепо и важно да су и деца ту, да учествују у богослужењу и труде се још више, јер "наша Црква је некако откривена кроз дете, нама је Црква кроз дете дата, ми смо препознали Бога у детету". "Том остарелом, уморном човечанству у лику старца Симеона је дат нови живот, дата је нова шанса и он је онда, када је примио тај живот, када је примио Бога, могао да каже 'сада отпушташ слугу свога'...", поучио је Епископ Иларион.

Владика је узнео молитву да нашем народу и држави "Сретење буде путоказ и начин постојања", да живимо увек у сусрету, да "Устав нашег живота буде тај сретењски устав - нека то буде основ нашега постојања, да нам срећа буде заправо у сусрету са живим Богом а и са човеком створеним по лику Божијем".


Извор: Радио Слово љубве