Type Here to Get Search Results !

Молдавска црква противи се легализацији геј бракова


Покушај Европског суда за људска права да наметне геј бракове земљама чланицама у ствари је напад на традиционалне молдавске вредности, каже предстојатљ Молдавске православне цркве (Московске патријаршије).


У пресуди против Русије од 17. јануара, Суд је рекао да земље имају обавезу да геј браковима дају исту правну заштиту као и правим браковима. Суд је раније закључио да Европска конвенција о људским правима дозвољава, али не захтева, геј бракове. Сада се, каже Суд, консензус променио, преноси Courthouse News Service.

Међутим, како пише Његово Високопреосвештенство митрополит кишињевски и све Молдавије Владимир, то не важи за Молдавију, где се 98% становништва изјашњава као православно. Митрополит Владимир је јуче издао саопштење које гласи:

Драга у Христу браћо и сестре,

Налазимо се у забрињавајућој ситуацији по наш православни хришћански народ. Реч је о покушају да нам се наметне одлука која је нечувена за нашу православну савест, а то је она ЕКЉП од 17. јануара, која захтева од држава чланица Савета Европе и оних потписница Европске конвенције да признају и штите ЛГБТ парови по закону. За Републику Молдавију то значи обавезно признање истополних парова законом.

Очекивано, представници малобројне хомосексуалне мањине у нашој земљи искористили су ову прилику да запрете судским путем ако државне власти не региструју њихове парове уз правна документа. Наше обраћање није припадницима ове мањине, чију приватност поштујемо, изражавајући незаинтересованост за њихов приватни живот, већ властима наше земље: Не заборавите да је већина, а не мањина, гласала за вас да водите државу, а ова већина грађана, чак и ако није школована на западним универзитетима, ипак зна, хвала Богу, како да одвоји „кукољ од пшенице“.

Пресуда Европског суда за људска права предвиђа да „државе потписнице Европске конвенције имају позитивну обавезу да обезбеде, без дискриминације, правно признавање ЛГБТ парова, без обзира на мишљење дела друштва“. Подсећамо да православни хришћани не представљају део друштва, већ огромну већину. Тако ће и најсрамежљивији покушај легалног регистровања геј пара у нашој земљи бити праћен сразмерним реаговањем, јер су такве одлуке у супротности са изразито православном и историјском савешћу народа. Православна црква Молдавије позива вернике да заузму став, очигледно стриктно у границама које дозвољавају важећи закони Републике Молдавије, како до такве легализације и промоције греха не дође.

Верујемо да је сада време да свако од нас, укључујући и законодавце земље, постави себи питање и искрено одговори: на чијој смо страни? Оног народа који се вековима борио и задобијао своје право на постојање знаком Часног Крста, или на страни оних који желе да нас уведу у Европу законодавством грехова који вапе ка Небу?

Поштовани представници власти, нисте вечни на трону владавине, а од ваше владавине зависи како ћете ући у историју: као људи достојанствени, који поштују историју, традицију, културу и веру народа који су вам дали поверење, или као издајнике који промовишу „вредности“ туђе овом народу, зарад пролазних користи и захвалности.

​Да не бисмо остављали простора за тумачења, понављамо да се Православна црква у Молдавији није противила и не противи европским тежњама наше земље, али жели да се ова интеграција одвија у складу са истинским хришћанским и историјским вредностима Европе — Европе у којој је Христово Јеванђеље поново стављено на чело стола, а људи познају своје порекло као слику и прилику Божју.

Нека истина превлада у главама сваког од нас. Молимо се Господу да нам свима подари мудрост и помирење.


† Владимир,

митрополит кишињски и све Молдавије


Црква у Молдавији је много пута осудила ЛГБТ пропаганду. Недавно су и Молдавска црква Московске патријаршије и Бесарабска митрополија Румунске православне цркве осудиле ЛГБТ кампању која се проводи у школама у земљи.

У мају је митрополит Владимир рекао да су ЛГБТ маршеви и догађаји злоупотреба молдавске вере и друштва.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com