Type Here to Get Search Results !

Четрнаеста годишњица патријарашке службе Његове Светости г. Кирила


Дана 1. фебруара 2023. године, на четрнаесту годишњицу устоличења Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, служена је Божанска Литургија у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

Светом Литургијом је началствоао предстојатељ Руске Православне Цркве, док су саслуживали: високопреосвећена господа митрополити ташкентско-узбекистански Викентије, петроградски и ладошки Варсонофије, крутицки и коломенски Павле, мински и заславски Венијамин, воскресенски Дионисије, волоколамски Антоније, калушки и боровски Климент, вороњешки и лискински Сергије, омски и таврички Владимир, липецки и задонски Арсеније, петрозаводски и карелијски Константин, курски и рилијски Герман, краснојарски и ачински Пантелејмон, јошкар-олински и маријиски Јован, томски и асиновски Растислав, казански и татарстански Кирил, ивановско-вознесенски и вичугски Јосиф, ростовски и новочеркаски Меркурије, брјански и севски Александар, кургански и белозерски Данило, каширски Теогност, тамбовски и расказовски Теодосије, нижегородски и арзамаски Георгије, симбирски и новоспаски Лонгин, рјазански и михаиловски Марко, тверски и кашински Амвросије, кемеровски и прокопјевски Аристарх, Јелисеј (Иванов), новосибирски и бердски Никодим, митрополит Јосиф (Маслењиков), орловски и болховски Тихон, сарански и мордовски Зиновије, хабаровски и приамурски Артемије, вологодски и кириловски Сава, саратовски и болски Игњатије, архангелски и холмогорски Корнелије, владивосточки и приморски Владимир, иркутски и ангарски Максимилијан, митрополит барнаулски и алтајски Сергије, астрахански и камизјаски Никон, пензенски и нижњеломовски Серафим, костромски и нерехтски Терапонт, клински Леонид, мурмански и мончегорски Митрофан, ижевски и удмуртски Викторин, јекатеринодарски и кубански Григорије, читски и петровско-забајкалски Димитрије, псковски и порховски Тихон, јекатеринбуршки и верхотурски Евгеније, чељабински и мијаски Алексије.

Саслуживали су и протојереји Владимир Диваков, Михаило Рјазанцев, Николај Балашов, Николај Лишчењук, Игор Јакимчук и Максим Козлов; архимандрити Филарет, Алексије, Васијан и Серафим; јереји Олег Овчаров, Дионисије Казанцев и Василије Лосев; јеромонах Ермоген; као и игумани ставропигијалних манастира: архимандрит Теофилакт из Новојерусалимског манастира, архимандрит Павле из Савино-Сторожевског манастира, архимандрит Сергије из Јосиф-Волоцког манастира, игуман Дионисије из Андрејевског манастира, игуман Јован из Сретењског манастира, јеромонах Методије из Николо-Угрешког манастира, јеромонах Данило из Заиконоспаског манастира; у молитвеном присуству председника Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима В.Р. Легојде, игуманија женских манастира, свештенослужитеља Москве и Подмосковља, запослени у синодалним и другим црквеним установама, представници парохијских савета, наставници и ученици црквено-образовних установа, као и високи представници државне власти, представници културних, научних и јавних установа.

На крају Литургије Митрополит ташкентско-узбекистански Винкентије је, у име чланова Светог Синода Руске Православне Цркве, уручио Његовој Светости спомен-крст.

Литургијске химне извео је хор Саборног храма Христа Спаситеља (дирегент И. Б. Толкачев). Богослужење су преносили телевизијски канали Сојуз и Спас, као и званични сајт Руске Православне Цркве.


Извор: Рatriarchia.ru