Type Here to Get Search Results !

У Подворју СПЦ у Москви служен помен жртвама НATO бомбардовања


У петак 24. марта 2023. године, када се обележава 24. годишњица од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, Његово Преосвештенство Епископ моравички Антоније, служио је помен свим невиним жртвама овог страшног злочина против човечности.


Преосвећеном Владици су саслуживали: архимандрит Александар (Котов), протојереј Дмитриј Калашников, јереј Олег Вишински и ђакон Владислав Соколов.

У својој беседи, владика Антоније је подсетио на важне чињенице да је током 78 дана, колико је трајало бомбардовање, погинуло око 2.500 цивила, међу којима и 81 дете. Мете НАТО авиона нису били искључиво војни циљеви, јер су гађани и мостови, путеви и многи цивилни објекти. За сва та зверства не само да нико није одговарао, већ се, шта више, многи светски и европски народи диче тим догађајима. По његовим речима, тешка ситуација у којој се тада нашао српски народ, може се данас упоредити са  осудом Русије и руског народа од стране светске јавности, када се у медијима приказује само једна - и то лошија страна приче.

На помену је присуствовао велики број људи из јавног и политичког живота Русије, као и амбасадори Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић и Босне и Херцеговине у Руској Федерацији Жељко Самарџија са сарадницима.


Извор: Подворје СПЦ у Москви