Type Here to Get Search Results !

Мошти Светог новомученика Станка острошког благословиле житеље Улциња


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је у недјељу, 26. марта Свету службу Божију у цркви Светог Николе у Улцињу. Саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске.


У литургијској бесједи Владика је рекао да Црква Божија за угледање нама хришћанима истиче поједине личности које су у њеном животу оставиле посебног и нарочитог трага.

“Тако данас, у четврту недјељу часног поста прослављамо Светога Јована Лествичника, синајског монаха, а касније и синајског игумана који се упокојио у првој половини 7. вијека. Он је познат по своме аскетскоме дјелу које је назвао лествицом и зато се он назива Лествичником”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да та књига, поред других књига које су писали свети Божји људи, даје поуке свима хришћанима о духовном животу.

“Изгледа тако да је то једна велика синтеза свега онога што је било најбоље код Светих Отаца написано о духовноме животу: о тајни подвига спасења, о тајни борбе са својим манама, страстима, како да се човјек ослободи од зла и да крене ка добру, како да достигне духовно савршенство”, објаснио је Владика.

Митрополит Јоаникије је нагласио да није само Свети Јован сабирао знања од својих претходника.

“Био је веома образован. Могао се свакако научити много чему од својих претходника, великих подвижника и пустињака духовника на Светој синајској гори, али је писао из свога личног опита, из свога личног искуства, уважавајући, наравно, и прихватајући најбоља искуства својих претходника”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Владика је нагласио да је увијек било важно поучавати се из те књиге, а нарочито данас.

“Када читамо ту књигу, видимо колико смо ми савремени људи, људи овога вијека површни и колико се олако односимо према својој души, како запостављамо своју савјест и дарове које нам је Бог дао, како смо се расплинули у површину. И зато наш живот има све мање и мање квалитета, јер на површини не можете наћи ништа значајно”, поручио је Владика Јоаникије.

Владика је казао да је велики Божји дар за православне у Улцињу што су данас у цркви Светог Николе мошти Светог новомученика Станка Острошкога.

“Врло се мало зна о његовом животу. Говори се да је као дјечак чувао овце негдје испод манастира Острога, негдје непосредно послије упокојења Светога Василија и да су га Турци принуђавали да каже гдје се крију хајдуци, они који су се борили за слободу. Није хтио да их ода, да их изда. Млад дјечак, чисте савјести и чисте душе. А онда да би му као поштедјели живот, понудили су му да се потурчи. А он је рекао да свој живот даје за своју вјеру. И пострадао је тако кротко и на тако узвишен начин, тако храбро. Дао је своју главу за вјеру православну. И Бог је дао да су остале ове нетрулежне и чудотворне руке у манастиру Острогу, поред ћивота Светога Василија”, казао је Владика Јоаникије.

Након заамвон молитве освећени су мозаици Светог архангела Михаила и Светог Саве на звонику цркве Светог Николе.

Митрополит Јоаникије је одликовао Петра и Марту Јанчић Златним ликом Светог Петра Другог ловћенског Тајновидца за испуњење Божије заповијести Рађајте се и множите се, и напуните земљу и владајте њом, што су потврдили рађањем петоро дјеце благодарећи Богу на Његовим даровима.


Извор: Митрополија црногорско-приморска