Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх Вартоломеј у посети Литванији


Цариградски патријарх Вартоломеј борави у тродневној званичној посети Републици Литванији од понедељка, 20. марта 2023. године, на позив председнице Владе те земље Ингриде Шимоните.


Васељенски патријарх стигао је у понедељак после подне на Међународни аеродром престонице Виљнус, где га је, у име Владе дочекао државни секретар за спољне послове Егидијус Мејлунас.

Такође су га дочекали Грегориос Карахалиос, амбасадор Републике Грчке у тој земљи, и Мехмет Апак, заменик шефа дипломатске мисије Амбасаде Републике Турске.

Током свог боравка Цариградски патријарх ће имати приватне састанке са председником Републике Литваније Гитанасом Науседом, премијером Шимоните, председницом Парламента Викторијом Чмилите-Нилсен, министрима и другим високим лиицима, као и са римокатоличким архиепископом виљнуским Гинтарас Грушасом, председавалућим бискупских скупштина Европе.

Он ће такође положити венац на Споменик палим у борби за независност Литваније, присуствовати и говорити на отварању међународне конференције у организацији Европске народне партије и састати се са православним свештеницима и представницима грчке и украјине православне заједнице.

У пратњи Васељенског патријарха су стари митрополит халкидонски Емануил и митрополит аустријски Арсеније, велики еклисиарх Етије, директор приватне Патријаршијске канцеларије и  други.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com