Type Here to Get Search Results !

Сабрање свештенства архијерејског намесништва рачанског


У петак 24. марта 2023. године у недељу средопосну, а пред изнетим Чаним Крстом који ове недеље краси све православне цркве свештенство рачанског намесништва је приступило светој тајни покајања и исповести како би чистог срца и ума стали пред Васкрслог Господа.


Звучни запис беседе


Као што нам је Господ дао пример у свему и гледајући на Њега ми следимо Његове заповести, тако и свештенство треба да буде “светлост свету” и “неугасива свећа” вернима, да они угледајући се на своје пастире следују Великог Пастира Господа Исуса Христа. Како у свему тако и у овој светој тајни свештенство треба да буде пример вернима та да покаже да нико није савршен и да нико није без греха осим Јединога Бога.

Свету тајну исповести обавио је јеромонах Серафим (Ракановић) игуман манастира Тресије. После исповести свештенства порту цркве Светог Георгија испунио је верни народ и деца са својим вероучитељем. У одређено време на Свету архијерејску Литургију Пређеосвећених Дарова пристигло је и Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован. Дочекан од стране свештенства и народа дошао је да принесе Пређеосвећене Светиње Богу у Тројици слављеноме и да Пређеосвећене Светиње подели светима, као утеху на путу до Горњег Јерусалима и сусрета са Васкрслим Христом.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: архијерејски намесник рачански протојере- ставрофор Миладин Михаиловић из Тополе, јеромонах Серафим (Ракановић) из манастира Тресије, протојереј Влада Бранисављевић из Раче, протонамесник Горан Живковић из Лапова, ђакон Иван Гашић и ђакон Марко Арсенић из Лапова. Појање за време Литургије је било царско захваљујући “Србским православним појцима”.

Причестивши све Светим Тајнама Преосвећени владика Јован је поучио народ пастирском речју. Говорио је о посту као средству којим се стиже до Раја. Пастирском бригом је опоменуо народ да пост није само храна, већ је много више од тога: пост је укроћивање свога ега, пост је чињење добрих дела, пост је изграђивање себе у смирењу и понизности пред Богом и људима како би смо и од Бога и од људи били узвишени. Пост нам помаже, вели Преосвећени, да победимо своју гордост, ону гордост која је Адама изгнала из Раја и због које је он плакао над изгубљеним Рајем. Ако, пак хоћемо у Рај морамо живети по заповестима Божијим, а не својим. Заповест Божија је да гладног нахранимо, нагог обучемо, болесног посетимо... Када све ово испунимо можемо бити сигурни да смо на правом путу поста и да смо близу отворених врата Раја на дан Васкрсења Христовог.

После Пређеосвећене Литургије уследио је братски састанак, а да на њему све буде долично побринуо се овогодишњи домаћин протојереј Миломир Васиљевић. После послужења и доручка уследило је читање реферата на тему: “Права вера нас чини правим хришћанима” коју је припремио протојереј-ставрофор Видоје Рајић из Лапова. После читања реферата уследиле су похвале и сугестије уз много интересовање и питања браће свештеника. Одговори су давани у интеракцији коју је предводио Преосвећени епископ Јован. Закључак је био да је за тему уложен велики труд, а приређивач је добио многе похвале и сугестије. После теме се остало у братским разговорима све до времена ручка. После ручка свештенство намесништва рачанског се растало са Његовим Преосвештенством уз поздраве и скори сусрет по Васкрсењу Христовом.


Извор: Епархија шумадијска