Type Here to Get Search Results !

Навршило се три године од упокојења епископа ваљевског Милутина


Епископ Исихије: Владика Милутин је био узор за монаштво, свештенство и верни народ

* * *

Животопис блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина (Кнежевића)

Уместо воштанице - у спомен на блаженопочившег епископа ваљевског Милутина (Кнежевића)

„Владика Милутин је био оличење смиреноумља. Добра дела која је чинио остају знана онима на које су се односила“, рекао је његов наследник у трону Епархије ваљевске, Преосвећени Епископ Г. Исихије, у част првог архијереја од обнављања ове канонске области на парастосу у Храму Васкрсења Христовог, месту његовог почивалишта. Молитву за душу Владике Милутина, на трогодишњицу од његовог упокојења, Владика Исихије принео је уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника: првог ваљевског,протонамесника Дарка Ђурђевића, колубарског, протојереја- ставрофора Саше Тимотића, тамнавског, протојереја Небојше Миливојевића, посавског, протонамесника Слободана Илића и подгорског, протонамесника Велимира Крстића, старешина манастира Јовања и Лелић, архимандрита Михаила и игумана Георгија и више епархијских свештенослужитеља, као и молитвено учешће чланова породице Владике Милутина, припадника Војске Србије и верног народа. 

Владика Милутин се још од ране младости у манастиру Каона учио мудрости православља и правоживља. Све што је научио, примењивао је пре свега на себи, а онда у односу према другима. Није случајно да је његово престављење Господу било управо на данашњи дан, на празник Светог Алексеја човека Божјег, угодника који је у великој мери одговарао личности нашег Владике Милутина. Управљао је својом епархијом, пре свега, пастирском љубављу и смирењем. Био је узор и за монаштво, и за свештенство, и за верни народ. Као пастир добри, он је изнад свега и испред свих својих хтења постављао верни народ који живи у Ваљевској епархији- рекао је Владика Исихије.

Један од плодова труда Владике Милутина јесте и овај Саборни храм, подсетио је Владика Исихије, који тражи да га, Владичиним молитвама, у догледно време завршимо. Као што се на Литургијама изграђујемо, причешћујући се телом и крвљу Господа Христа, тако и храм треба изградити у славу Божју да се у њему сабирамо. Узносећи молитве за спасење Владики Милутину и свима нама, сабирајмо се и даље у овом светом храму, поручио је Владика Исихије, благодарећи свима који су данас дошли да буду део молитвеног сећања на првог духовног оца овдашњег верног народа. 

Владика Милутин на челу Епархије ваљевске био је од 2006. до 2020. године. Као припадник старе монашке школе, уживао је велики углед међу браћом архијерејима, а својом добротом био и остао у срцима верног народа, где год да се са њим сретао. 


Извор: Епархија ваљевска