Type Here to Get Search Results !

Представник Православне Цркве у Америци добио Патријаршијску награду


Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил уручио је протојереју Данилу Андрејуку, представнику Православне Цркве у Америци при Московском Патријаршијском престолу, орден благоверног кнеза Данила московског (III степена).


Свечана додела награде одржана је 5. марта 2023. године, у недељу Тријумфа Православља, на крају Свете Литургије у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

Отац Данило је одликован Патријаршијском наградом „због труда у корист Свете Цркве и поводом 20. годишњице од презвитерске службе“.

* * *

Протојереј Данил Андрејук рођен је 11. јануара 1976. године у граду Белостоку (Пољска). Године 1988. преселио се у Сједињене Америчке Државе (Њу Џерси), где је завршио средњу школу. Године 1995. ступио је у Богословију Светог Тихона у Пенсилванији, где је служио као ипођакон код архиепископа филаделфијског Германа (касније Митрополита целе Америке и Канаде).

Године 1999. завршио је Богословију и уписао се на Московску духовну академију, на којој је 2002. године постао доктор теолошких наука.

У јуну исте године у московској цркви великомученице Катарине на Вспољу рукоположен је у ђакона од стране архиепископа филаделфијског Германа, а у августу тадашњи Предстојатељ Православне Цркве у Америци, Његово Блаженство Митрополит целе Америке и Канаде Герман, хиротонисао га је у чин презвитера у манастиру Светог Тихона у Пенсилванији.

Дана 14. новембра 2002. године постављен је за настојатеља новоформиране заједнице на Аљасци у име Светог Тихона, Патријарха московског. Године 2005. постао је благочини полуострва Кенај.

Дана 11. априла 2010. године уведен је у чин протојереја.

У децембру 2017. године протојереј Данил Андрејук постављен је за настојатеља храма Свете великомученице Катарине у Вспољу и представника Православне Цркве у Америци при Патријарху московском и целе Русије.


Извор: Мospat.ru