Type Here to Get Search Results !

Државна комисија напустила Лавру не улазећи у цркве


Званична комисија Музеја Кијевскопечерске лавре Министарства културе напустила је данас територију манастира, а да није могла да уђе ни у једну цркву нити да изврши „инспекцију“.


Како смо раније данас известили, украјински православни верници провели су ноћ у Лаври како би је заштитили од евентуалних ноћних заплена.

И јутрос је у манастир стигла комисија Музеја да отпочне са прегледом манастира и да се имовина званично врати на коришћење држави. Међутим, блокирали су их верници који су чували цркве док су певали Исусову молитву и друге црквене песме.

А према украјинским издањима  листа Страна и сајту Савезу православних новинара, чланови Комисије отишли су данас око 12.30, иако се незванично сазнаје да ће се вратити сутра. Они су коментарисали да у овом тренутку нема основа за жалбу органима за спровођење закона, али ако се ситуација настави, биће принуђени да то учине.

Отприлике у исто време, полиција, која се претходно налазила на улици испред манастира, ушла је у Лавру са оружјем у руци, „да одржава ред“.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com