Type Here to Get Search Results !

Прво бденије у Подворју СПЦ у Москви; богослужио Епископ Антоније


У среду увече 29. марта 2023. године, Његово Преосвештенство епископ моравички Антоније је началствовао јутрењем са читањем Великог покајног канона Преподобног Андреја Критског, у храму Светих апостола Петра и Павла у Подворју СПЦ у Москви.


Преосвећеном владици је саслуживали: архимандрит Александар (Котов), протојереј Дмитриј Калашников, јереј Олег Вишински, јереј Анатолиј Саливончик и ђакон Владислав Соколов.

Јутрење у четвртак пете недеље Великог поста, које се обично служи у среду увече, у Руској Цркви носи назив "Маријино стајање" (или Прво бденије). Ово богослужење је посвећено подвигу Преподобне Марије Египатске - светитељке која је, након грешног живота, читавих 47 година провела у пустињи, кајући се за свој распуштени живот. Успомена на Свету Марију се обележава 14. априла, у недељу и четвртак пете недеље Великог поста. На јутрењу тог дана се чита комплетан Велики покајни канон и житије Преподобне Марије Египатске. Житије је подељено у два дела: први део се чита након катизме, а други после треће песме. Ово правило је установљено још у време Шестог васељенског сабора.


Извор: Подворје СПЦ у Москви