Type Here to Get Search Results !

Архиепископ прашки протестује због прогона Украјинске цркве


Још један високи јерарх устаје у одбрану невиног народа канонске Украјинске православне цркве и Кијевопечерске лавре — овога пута из Цркве Чешких Земаља и Словачке.


Његово Високопреосвештенство архиепископ прашки Михаило упутио је јуче протесно писмо, које је објавило Одељење за спољне црквене односе УПЦ:

У дане Великог поста, када се сав православни свет спрема да прослави најрадоснији догађај у историји човечанства — Васкрсење Господа нашег Исуса Христа, у Украјини се дешавају страшна збивања. Украјинске власти хоће да разапну Цркву Христову. Канонска Украјинска православна црква доживљава невиђени прогон.

Верни народ и свештенство Прашке православне епархије са забринутошћу и тугом у срцу то гледају. Украјински народ је за нас братски народ. Зато је почетак рата болом одјекнуо у души сваког верника Православне Чешке цркве, а наша Епархија се одмах укључила у пружање духовне и материјалне помоћи избеглицама.

Толико је беде задесило украјински народ, али украјинским властима то није било довољно, те су покренуле крсташки рат против Украјинске православне цркве, који је кулминирао протеривање монаха из Кијевопечерске лавре. И све се то дешава упркос томе што се УПЦ јавно оградила од Московске патријаршије, узноси молитве за победу украјинске војске и финансијски подржава војнике.

Прогонитељи Украјинске православне цркве иду истим путем којим су у историји ишли пагански римски цареви и безбожни совјетски бољшевици. „Не варајте се; Бог се не да обмањивати: јер оно што човек посеје, оно ће и пожњети!“ (Галатима 6,7). Бог је увек са онима који страдају и бивају гоњени због истине.

Прашка православна епархија узноси молитве за прогоњену и страдалу Цркву, за мир и за украјински народ, и протестује због кршења права свештенства и верника канонске Украјинске православне цркве од стране украјинских власти. Прогон Цркве је у супротности са демократским вредностима цивилизованог друштва.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com