Type Here to Get Search Results !

Делегација Републике Северне Македоније у посети Епархији будимској


У четвртак, 30. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан примио је у епископском двору у Сентандреји г. Даријана Сотировског, директора Комисије за односе са верским заједницама и религијским групама Републике Северне Македоније. 


Састанку су присуствовали његова екселенција г. Ненад Младеновић, отправник послова Амбасаде Републике Северне Македоније у Будимпешти и г. Петар Петковски, службеник поменуте државне Комисије. 

Уважени директор Сотировски је представио Преосвећеном Епископу делокруг надлежности и рада Комисије за односе са верским заједницама и религијским групама у Републици Северној Македонији као и односе које ова Комисија негује са свим традиционалним и признатим верским заједницама. Такође, г. Сотировски је пренео Преосвећеном Епископу поздраве Његовог Блаженства Архиепископа охридског и македонског г. Стефана, предстојатеља Македонске православне цркве. 

Владика Лукијан је изразио задовољство због ове посете која је значајна за нас из разлога што је дошло до историјског помирења Српске и Македонске православне цркве, након чега је могуће успостављати и утврђивати односе на свим институционалним нивоима. Такође, Владика је нагласио и значај изналажења решења за статус Аутономне Православне Охридске Архиепископије на челу са Блажењејшим Архиепископом охридским и митрополитом скопским г. Јованом. 

Овом приликом г. Сотировски је посетио Саборну цркву и Музеј епархије будимске у Сентандреји где се упознао са културно-историјским благом са ових простора. 

Током боравка у Мађарској, директор Сотировски састао се и са г. Шолтесом, државним секретаром за односе са црквама и националним мањинама као и са Његовом Еминенцијом кардиналом Ерде Петером.


Извор: Епархија будимска