Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Кроз светитеље нам Црква сведочи да човек може да упозна Бога

У Недељу пачисту Часног поста, посвећену великом оцу Цркве Светом  Григорију Палами, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Светог великомученика Георгија, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице и хора новонасељске цркве

Након припремних недеља у сусрет Светој Четрдесетници, Црква нас сваке наредне недеље поучава неком аспекту поста и објашњава нам смисао тог дела године, којег посвећујемо Богу. Наиме, указао је Владика Исихије у литургијској проповеди, није довољно само да се одричемо непотребних и грешних мисли и дела, већ морамо да знамо због чега то чинимо и на који начин да то чинимо у славу Бога, те да нам посни труд буде на спасење и благослов. Подсетивши на прослављање Недеље православља, када је кроз препирке са јеретицима, Црква утврдила своје догмате, Владика Исихије навео да се данас слави Свети Григорије Палама- још једна победа православља, јер је он био носилац православног учења, које су неки покушавали да оповргну, мудрујући по телу и људским ограниченим способностима и под утицајем римокатоличког учења. Јеретици су, наиме, хтели да оповргну могућност човековог општења са Богом.

Свети Григорије Палама, држећи се православне вере, је тврдио да можемо да општимо са Богом, са Светом Тројицом. Не можемо да општимо са личностима Свете Тројице, оне остају неспознатљиве нама зато што смо друге природе. Али, можемо кроз нестворене енергије Божје да с Њиме будемо у заједници. То су енергије благодати Божје- објаснио је Владика Исихије неке делове учења Светог Григорија Паламе,  великог ранохришћанског богослова, Архиепископа солунског, који је пострадао због свог ревновања за веру Христову.

Поучивши верни народ о житију Светог Григорија Паламе, Владика Исихије је навео да је он, иако потекао из аристократске породице, био у потпуности одвојен од света и посвећен молитвеној самоћи и созерцавању лица Божјег. 

Свети Грисгорије Палама је био борац за православље. Имао је лични опит општења са Богом и нестворених божанских енергија које је сведочио свету. Када неко има такав опит, његова реч има силу, његове речи су богомудре. Свети Григорије Палама је био предводник те последње борбе за православље и убрзо после његовог упокојења Црква га је препознала као светог- приближио је ваљевски архипастир личност великог молитвеника и мислиоца из 14. столећа, којег Црква прославља јер његов пример сведочи плодове поста и молитве.

Оно што је највредније је знање да и у овом свету можемо да видимо лице Божје. Наравно, ми смо далеко и од помисли да се поредимо са силом подвига Светог Григорија и остали подвижника, чак и оних у данашње време. Али, морамо да знамо да сви они имају људску природу као и ми и да кроз њих нам Црква сведочи да човек може да упозна Бога. То се не односи само на ране векове, на први миленијум, нити било која одређена времена, већ је то присутно у Цркви у свим временима- истакао је Владика Исихије, поткрепивши излагање примерима светих људи наших времена, чије речи утехе су велика снага свима нама да се подвизавамо у овом посту, да бисмо дочекали празник Васкрсења Христовог. 

На крају Литургије, Владика Исихије је благословио верни народ, пожелевши да имају добар подвиг и кроз пост доживе исцељење и предукус Царства Божјег. 


Извор: Епархија ваљевска