Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић најавио обнову Саборног храма у Никшићу

Гостујући у емисији „Ризница вјере“, Телевизије Никшић, архијерејски намјесник никшићки протојереј-ставрофор Слободан Јокић говорио је о обнови Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу. 

Kазао је да пожар је, који је у септембру прошле године причинио знатну материјалну штету на цркви, скренуо пажњу на неопходност што хитније и темељније обнове Храма, који је украс не само Цркве, него града Никшића и Црне Горе, и као такав има статус заштићеног културног добра.

Свештеник Јокић је навео да они одавно указују на потребну обнове Саборног храма, којег годинама одржавају и чине колико су у могућности, међутим, пожар који се десио показао је, по његовим ријечима, да хитно треба предузети конкретну и темељну обнову храма, којег, не без разлога упоређују са Студеницом, Морачом, Дечанима.

С обзиром на то да је Храм заштићен као културно добро, од Управе за заштиту културних добара добили су конзерваторске услове, што је први корак у планираној обнови. На основу конзерваторских услова сада се, по ријечима архијерејског намјесника никшићког, ради пројекат реконструкције и обнове Саборног храма.

Док буде урађен пројекат, у међувремену су, поштујући процедуру, потписали уговор са лиценцираном конзерваторском кућом, а урадиће се и детаљно снимање спољашњости и унутрашњости храма, како би стекли комплетну слику, урадиће се елаборат о стању, димензијама и свему што чини храм. 

Након што Управа за заштиту културних добара да зелено свијетло за пројекте, који ће, сматра свештеник Јокић, бити урађени у складу са условима који су тражени, послије празника Светог Василија Острошког, почеће радови на детаљној обнови, што подразумјева шири простор.

“То значи од Трга па до металног крста на врху храма. Треба да се ураде и степенице, подзиде, све је то руинирано, плато, храм споља, камење, прозори, кров, унутрашњост, инсталације које су очигледно дотрајале, пошто су оне биле узрок пожара”, казао је отац Слободан.

Kако храм Светог Василија Острошког сабира велики број Никшићана и оних који су својим животом везани за овај духовни центар, народ своју жељу да помогне обнову изражава из дана у дан.

“Било је пар иницијатива, морам поменути, прије неки дан, Електропривреда Црне Горе, са Одбором директора и господином Ђукановићем, донијела је одлуку да почетна помоћ буде сто хиљада евра. Потписали смо уговор о преносу тих средстава са господином Ровчанином, директором Електропривреде. Захваљујемо им што су одмах изашли у сусрет, препознали то као нешто што је хитно и одвојили тај дио средстава. Са друге стране, посланик Момо Kопривица је поднио један амандман у Скупштини на буџет, који је усвојен једногласно и из буџета смо добили 220 хиљада. Kроз реализацију пројекта ћемо остварити та средства, то је за почетак. Општина Никшић са гдином Kовачевићем на челу је покровитељ цијелог пројекта обнове, тако да се, на неки начин, уједињујемо и сабирамо око храма, не гледајући ко је ко, гдје је ко, него сви у складу са својим могућностима”, рекао је архијерејски намјесник никшићки протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Емисију “Ризница вјере” погледајте на Телевизији Никшић у недјељу, 19. марта,  у 11ч.


 Сенка Чоловић Шумић


Извор: Радио-Телевизија Никшић