Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије служио Литургију пређеосвећених дарова и помен страдалима у НАТО агресији


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је, у петак 24. марта 2023. године, Литургију пређеосвећених дарова, у манастиру Светог архангела Михаила – Михољска превлака.


Литургијском бесједом сабранима се обратио Епископ Методије, поздравивши амбасадора Руске Федерације у Црној Гори гдин Владислав Маслеников, конзул Републике Србије у Црној Гори Мићо Роговић, предсједници Општине и СО Тиват Жељко Комненовић и Миљан Марковић, представници Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе, представници Михољског збора, Братства Православне омладине „Свети Пантелејмон“ из Тивта, свештенство, монаштво и вјерни народ.

Владика је подсјетио да је древну светињу на Михољској превлаци, Епископској столици Светосавској, коју је Свети Сава, прије осам стотина година, утврдио као продужетак и трајање прве хришћанске заједнице и Цркве, као логичан слијед и континуитет златне нити вјере и православља, која, кроз све недаће и невоље, траје до данашњих дана.  

„Онај који је, послије прве разуре, у првој обнови ове светиње од властелинке контесе Катарине, која је ову светињу обновила и постројила ову цркву, гдје смо се сабрали да се Богу помолимо, ономе коме је она ово дала Петру II Ловћенском Тајновидцу да настави овдје да се коленопреклоне молитве узносе Богу и безкрвна жртва Богу љубави Светој Тројици, чувени Његош је рекао да крст носити нама је суђено, страшна борба са својим и са туђином... Васкрсења не бива без смрти. у 15. вијеку, када је учињен први напад на ову светињу од Латина, кад су монаси ове светиње потровани и побијени на свиреп, подмукао, лицемјеран начин, после гранатама и топовима са бродова довршена разура, после обновљена 1833. године, како пише изнад врата ове светиње од стране Катарине. Истим тим гранатама које су прије 24 године, опет, почеле овдје да падају и по свим просторима гдје српски народ живи“, казао је Преосвећени Епископ, додајући да је српски народ нападан и раније, у Републици Српској 1995.

Исте те поруке нама се шаљу овдје вјековима, оцијенио је Владика Методије.

„Ми се овдје сјећамо годишњице од прије 24 године, почетка злочиначког напада НАТО агресора на слободну земљу и народ, у којем су невину дјецу, жене, људе убијали и оне који су храбро бранили оно чему су се заклели. Тада је било некиих овдје, у овом простору, међу нама који су са најтањим моралом, а са најдебљим ђон образом помагали злочинцима да разарају и уништавају ову земљу. На још подмуклији и перфиднији начин су наставили то уништавање до прије неку годину, разоривши потпуно ову земљу, и појели су и земљу испод себе“, сматра Епископ.

Као што је златна нит вјере и православља увијек претрајавала, идеја слободе и највећег дара којег је Бог дао људском роду и човјеку када га је створио, дао му је, истакао је Његово Преосвештенство, дар и право да постане Бог по благодати, „мали бог у блату“.

„Човјек је створен по лику Божјем и зато је рекао Господ, прије двије хиљаде година, мислећи и на ово што се нама овдје збивало и збива, храбрио нас је да се не бојимо оних који убијају тијело, а душу нам не могу убити, него да се бојимо Бога то јесте Онога који може, има власт и над душом и над тијелом, којим се можемо спасити а од Кога одступајући можемо себе погубити на сву вјечност. Тај лик Божји, најдивнији дио људског бића теба да сачувамо а све ово што непријатељи и злочинци разарају вјековима, ми смо свједоци који овдје стојимо, да све то Бог да временом да се обнови ако буде остало оног најдивнијег лика Божјег сачувамо у себи, ако сачувамо идеју слободе што су чували, за шта су се борили, гинули преци наши, па и најновији мученици који су бранили, прије 24 године ову дивну благословену свету српску земљу“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Оно што нам се протеклих деценија дешавало, Русија је могла, оцијенио је он, да искористи како би добила на времену.

„Имали су кад да се спреме и одбране од истог оног непријатеља, који на свирепи, подмукли и циничан начин напада све што је православно, што није клекло и пало под њихове ноге. Прилично крвав злочин по цијелој земаљској кугли и зло шире, али увијек ће остати, као што је Господ рекао, мало је стадо Христово које неће приклонити главе своје лажном богу, него ће славити у слободи и пјевати Христу Богу. Надајући се да ће судити Онај Који је Судија и небу и земљи, ми никоме нећемо судити, али има Судија и неба и земље у Кога вјерујемо и за Ким идемо и Који ће и ово мало душе што чува српски народ и што још није згажено, ми када се упокојимо и ако сачувамо тај свој лик божански који је у нама, по обећању Христовом и по васкрсењу, спојиће се опет са тијелом нашим у вјечности и на сву вјечност да живимо заједно и радујемо се у свјетлости Христовој, са свим нашим прецима који нису поклекли и који су сачували образ Божји у себи“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

По одслуженој Литургији, заједничарење је настављено за трпезом  братске љубави.

Обратио се амбасадор Русије у Црној Гори гдин Маслеников, подсјетивши на жртве напада НАТО алијансе на тадашњу СР Југославију, те на то да је премијер руски Примаков, прије 24 године, обрнуо авион изнад Атлантика, не желећи да слети у САД, када је сазнао да је нападнута СР Југославија.

„То је био први узнемирујући знак да нешто не иде добро у свијету. Послије 24 године Русија покушава да свијет створи праведнијим. Хвала још једном што сам данас са вама овдје“, рекао је Маслеников.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка