Type Here to Get Search Results !

Председник Милорад Додик посетио Хиландар


Председник Републике Српске Милорад Додик боравио је у Хиландару 25. и 26. марта 2023. године. На Свету Гору је дошао са унуком Стефаном.


Председника Додика је дочекао игуман Хиландара архимандрит Методије са братијом. Током посете председник је присуствовао богослужењима, а на Светој литургији је прочитао „Символ вере“ и молитву „Оче наш“. За манастирском трпезом се, након беседе игумана, обратио братији и присутним поклоницима.

На састанку са игуманом Методијем и директором Задужбине Светог манастира Хиландара била су разматрана питања о могућностима даље помоћи Републике Српске, која је и до сада подржавала обнову и одржање манастира.

Посебно је разговарано о подршци у организацији подухвата „Хиландар као надахнуће“ у оквиру кога ће бити одржана два концерта здруженог Симфонијског оркестра РТС и професора и студената Академије умјетности Универзитета у Бања Луци.

Том приликом ће као светска премијера бити изведено дело бањалучког композитора, етномузиколога и академика Владе С. Милошевића, “Хилендар – свечана поема за симфонијски оркестар“, које је настало након његовог повратка из Хиландара 1972. године. У програму ће бити и извођење „Концерта за клавир и симфонијски оркестар „Ноћ у Хиландару“, академика Светислава Божића.

Предвиђено је учешће око 70 музичара. Концерти ће бити одржани 25.04. априла у Банском двору у Бања Луци и 27.04 у Коларчевој задужбини у Београду. Подухват се одвија са подршком Републике Србије и Републике Српске.

Том приликом ће игуман Методије узвратити посету председнику Додику.


Извор: Хиландар