Type Here to Get Search Results !

Украјински верници спречавају државну комисију да запечати цркве Лавре


Православни верници Украјине су други дан заредом похрлили у Кијевопечерску лавру како би заштитили своју светињу од покушаја државе да исели Украјинску православну цркву.


И као и јуче, верници су успешно спречили да ради комисија коју је послала држава да „прегледа” Лавру и почне да враћа имовину на коришћење држави.

Православни верници су чак и ноћили у Лаври како би спречили било какве ноћне нападе, и да би присуствовали раним јутарњим службама пре него што би поново изашли да чувају манастир.

Према украјинском листу Страна, у цркви Часног крста већ је било на стотине поклоника на служби у 6.30 ч.

Према подацима Савеза православних новинара, око Лавре је појачано присуство полиције, а у манастир хитају и представници медија и провокатори.

Око 9.50 часова комисија је стигла у храм Светог Агапита Печерског, који је био опкољен молитвом православних хришћана. Комисија је кренула даље, а верници су наставили да се моле. Према поруци Украјинске православне цркве, комисија је планирала да данас запечати цркве, али су их верници до сада спречавали.

Његово Високопреосвештенство митрополит нежински Климент, начелник Информативно-просветног одељења УПЦ, разговарао је са новинарима. Он је објаснио да су адвокати Лавре због претњи радикала написали изјаву полицији.

Ипак, радикалнији и провокатори и даље долазе у манастир, што је било и очекивано. Црква је јутрос саопштила:

Важна информација. Данас, 31. марта, у 10 часова, комисија планира да дође у Кијевопечерску лавру ради печаћења храмова. Провокатори желе да дођу са комисијом. Посебно обучена лица из редова радикала вређаће и провоцирати вернике у циљу изазивања агресије или непримереног понашања према њима. Провокатори ће све снимати.

ПАЖЊА! Забрањено је разговарати са провокаторима или на било који начин обраћати пажњу на њих. Главни циљ злонамерника је да скрену пажњу на себе и да изазову бар неку реакцију на своје поступке. Ако видите да провокатори прилазе било коме из редова верника, одмах приђите вернику и објасните му да не сме да комуницира са провокаторима, нити да реагује на њихове провокације.

Позивамо све да се помоле светитељима кијевопечерским за нашу Украјинску Државу и наш Свето-печерски манастир!

Са своје стране, предводник  радикалних елемената је рекао својим следбеницима да је њихов циљ да подстакну монахе на насиље како би их у медијима приказали као терористе.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com