Type Here to Get Search Results !

Зеленски брани кораке против Цркве која је наводно лојална Москви


Украјинска православна црква (УПЦ) мора да напусти своје главно светилиште, у свету познату Кијевопечерску лавру


Украјински председник Володимир Зеленски оправдао је масовни удар своје владе на Православну цркву у земљи која је дуго била под окриљем Московске патријаршије. У видео обраћању (недеља увече, 12. фебруар 2023) рекао је да Русији неће бити дозвољена „било каква могућност да манипулише духовношћу нашег народа, уништава украјинске светиње – наше лавре – или украде било какве вредности из њих“. Важно је да  ми „јачамо нашу духовну независност“.

Украјинска власт је у петак затражила од Украјинске православне цркве (УПЦ) да до краја месеца марта напусти своју главну светињу, у свету познату Кијевопечерску лавру. Министар културе Александар Ткаченко је оправдао изгон рекавши да је ова Црква прекршила одредбе свог уговора о коришћењу, на пример тако што је без дозволе подизала зграде на манастирском подручју.

УПЦ је 2013. године закључила уговор на неодређено време под тадашњим председником Виктором Јануковичем о бесплатном коришћењу великог дела пећинског манастира. Власт је раскинула уговор 29. марта о.г. Зеленски је нагласио да зна да су Украјинци пристали на ове кораке. Они су „потпуно легитимни“. Председник је најавио да ће задржати овај курс.

Црква сматра да је раскид њеног уговора о коришћењу крајње незаконит. „Једини разлог за протеривање монаха из православне светиње јесте хир службеника у Министарству културе, управо као што је било под совјетским властима шездесетих година прошлог века“, протестовала је она. У „Успенској Кијевскопечерској лаври“ (Печерски манастир Успења Богородице у Кијеву), између осталог, налази се црквена управа на челу са митрополитом Онуфријем и Богословска академија.

Влада подржава Православну цркву Украјине (ПЦУ), основану 2018. године уз помоћ патријарха цариградског Вартоломеја. Настала је из двеју фракција које су се пре више деценија отцепиле од Московске патријаршије.

Зеленски и његова влада већ месецима оптужују УПЦ да наставља сарадњу са Москвом. Украјински судови осудили су неколико свештеника на дуге затворске казне, оптужујући их и за шпијунирање у корист Русије. Све у свему, Украјина је покренула кривични поступак против око 60 духовника УПЦ; Зеленски је неколицини архијереја одузео украјинско држављанство. Некима од њих само зато што су на челу епархија на чијем се терену моментално води ратни сукоб.

Кијевопечерска лавра из 11. века сматра се колевком источнословенског православља. Манастирски комплекс од 23 хектара са око 140 зграда, конака и др. носи почасни назив "Лавра", као само три лавре у Украјини и још две у Русији. Унеско је Кијевопечерску лавру уврстио на листу светског наслеђа 1990. године. У пећинама манастира налазе се мошти више од 120 светитеља.

Министарство културе је пре неколико дана такође наложило УПЦ да напусти два манастира и једну саборну цркву у Чернигову на северу Украјине. Они такође припадају држави, јер их је својевремено конфисковала совјетска комунистичка власт, а у међувремену припали Украјини, опет као држави, а нису враћени Цркви. Сакрални објекти од 11. до 17. века су део Архитектонско-историјског националног парка „Древни Чернигов“.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at