Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на Велики четвртак: Само у благодати Божјој откривамо Тајну вечеру и живот будућег века

„Све што чинимо у Цркви, заједници богочовечанској, све је благословено и ту благодат Божја делује много више. Наша Црква је сабрање верног народа да би благодарио Богу, да би се молио, био са Њим и изражавао љубав према Њему и ближњима“, казао је Владика Исихије у проповеди на Светој Архијерејској Литургији, коју је служио на Велики четвртак у манастиру Лелић, уз саслуживање старешине обитељи игумана Георгија и свештенослужитеља. 

Поучивши сабране о Страсној седмици, у којој након четрдесет дана поста крећемо путем Господњег страдања, Владика Исихије је истакао да је у данашњем дану Господ Христос установио Свету Литургију, сабравши Своје ученике у дану Пасхе- јеврејског породичног празника у част избављења од египатског ропства.

Ми имамо Христа, Који је нова Пасха и Који долази да нас изведе из ропства греху, смрти и ђаволу. Надовезујући се на пасхалну вечеру, чини Тајну вечеру Новог завета. Он узима хлеб, узноси га са благодарношћу Богу Оцу, ломи га и раздаје Својим ученицима, говорећи:“Узмите, једите, ово је тело моје…“ Исто тако благосиља и чашу, раздељује ученицима и говори:“Пијте из ње сви, ово је крв моја Новога завета…“ То је, браћо и сестре, Тајна вечера. Тајна, не зато што је скривена од јавности, већ зато што је обичном људском уму, осећањима, моралу и било ком виду наше спознаје, недокучива и остаје тајна. Само у благодати Божјој откривамо ту тајну и живот будућег века, који већ овде Господ доноси- беседио је Владика Исихије. 

У наставку проповеди, он је објаснио да је Царство Христово не од овог века, већ се прославља на Светој Евхаристији, на којој се доживљава заједница са Богом и једних са другима. То је, истакао је Владика Исихије много дубља заједница, него што је заједница двоје људи који се воле, сродника и било којих међуљудских односа. Евхаристијска заједница је богомблагословена и доводи човека у рајско стање и то се може доживети само у Цркви преко Свете тајне причешћа.

Ми смо слаби и отпадамо од Бога сваки дан. Зато је потребно да се причешћујемо што чешће. Али, не на осуду, већ да живимо своје животе као да их живимо пред Господом. Света Литургија је служба над службама и Тајна вечера, коју Господ на данашњи дан служи са Својим ученицима јесте та свеопшта, свекосмичка, јединствена и вечна – рекао је ваљевски архијереј и благословио своју духовну децу да се сабирају на Светим Литургијама и прослављају Господа.

Сабрање је завршено трпезом љубави, коју је лелићко братство припремило за све који су на овај велики празник принели молитве крај кивота Светог Владике Николаја.


Извор: Епархија ваљевска