Type Here to Get Search Results !

Првојерарх Руске Заграничне Цркве богослужио и Саборном храму Васкрсења Христова у Буенос Ајресу


Дана 23. априла обележена је крсна слава Саборног храма Васкрсења Христовог у Буенос Ајресу, централног храма Епархије јужноамеричке Руске Заграничне Цркве.


Митрополит источноамерички и њујоршки Николај, Првојерарх Заграничне Цркве, предводио је свечаности поводом празника. Долетео је у Аргентину са чудотворном Курско-коренском иконом Мајке Божије. Ова икона је раније била на тлу Јужне Америке 2004. године.

У Светлу суботу ујутру митрополит источноамерички и њујоршки Николај предводио је Свету Литургију у храму уз саслуживање епископа каракаског и јужноамеричког Јована и сабора свештенства.

На свеноћном бдењу уочи празника, поред епископа Јована, Његовом Високопреосвештенству митрополиту Николају саслуживао је епископ аргентински и јужноамерички Леонид уз саслуживање свештенства Епархије аргентинске Московске Патријаршије.

На сам дан празника онима који су служили недељну Литургију придружио се и архијереј Српске Православне Цркве епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило.

На богослужењима је певао хор два руска сабора у Буенос Ајресу.

На малом входу јереј Борис Гладишев, кључар Саборног храма Васкрсења Христовог, награђен је правом ношења набедреника и камилавке.

Митрополит Николај поклонио је Епархији јужноамеричкој Руске Заграничне Цркве прецизну копију чудотворне Курско-коренске иконе.

На крају Литургије свештенство и почасни гости славља почастили су се за славском трпезом, која је уприличена у Поморском центру.


Обрада вести редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru