Type Here to Get Search Results !

Свети Василије Острошки и званично слава Општине Никшић

На данашњој седници Скупштине општине Никшић усвојена је одлука о допуни Статута Општине Никшић, којом је предвиђено да 12. мај, празник Светог Василија Острошког, буде слава Општине Никшић, саопштила је Епархија будимљанско-никшићка. Одлука је усвојена гласовима скупштинске већине, а како је раније током седнице предочено, накнадно ће бити донесена одлука о начинима прославе славе Општине Никшић.


Тим поводом, изјаву за интернет-страницу Епархије будимљанско-никшићке дао је председник Општине Никшић г. Марко Ковачевић, изражавајући радост због усвојене одлуке:

„Заиста ми је задовољство што сам покренуо измјене Статута Општине Никшић што је резултирало данашњим гласањем да слава Никшића и званично буде Свети Василије Острошки. Само смо верификовали оно што сви грађани Никшића осјећају. Ово је најдемократичнија одлука у историји Црне Горе. Желим да се овог пута сјетим Марка Дурутовића, Жарка Мијушковића, који су почетком овог вијека први предложили да слава нашег града и формално буде Свети Василије Острошки. Ево, ми млађи смо сачували идеје и остварили циљеве оних најбољих који су били међу нама“, навео је Ковачевић.

Као знак вере у Христа Господа и љубави и поштовања према једном од великих сведока Христовог Васкрсења – Светом Василију Острошком, који је небески заштитник и покровитељ града Никшића и његових житеља, у Никшићу се, традиционално, од 1996. године, одржава свечана Световасилијевска литија, у спомен на дан када су Светитељеве мошти походиле овај град, а народ их, по веома јакој киши, дочекао у коленопреклоној молитви. Из те литије родиле су се, касније, величанствене свенародне литије којима су одбрањене светиње у Црној Гори.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка