Type Here to Get Search Results !

Антиохијски Синод против прогона Украјинске православне цркве


Свети синод Антиохијске патријаршије диже глас о прогону канонске Украјинске православне цркве.


Архијереји су се састали 25. априла 2023. у Баламанду под председавањем Његовог Блаженства патријарха Јована. У вези са стањем у Украјини архијереји су изјавили:

Оци Синода (Сабора) узнели су молитве за сав православни свет, молећи Васкрслог Господа да очува Цркву Своју од подела. Изразили су солидарност са браћом у Украјинској православној цркви која пате од ратних невоља и неправедног верског прогона. Апеловали су на лидере овога света да обрате пажњу на дискриминацију коју трпе чланови ове Цркве и њено свештенство са архијерејима, кршење њихових људских права и нарушавање верских слобода, што је довело до њиховог протеривања из Лавре у Кијеву, а коју су обновили после пропадања претрпљених у прошлости.

Прошлог месеца је патријарх Јован упутио писмо Његовом Блаженству митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију, уверавајући га да смо „духом близу Вас и пружамо Вам руку у овом тмурном часу“.

Његово Високопреосвештенство митрополит немачко-средњоевропски Исак Антиохијске патријаршије такође је 23. марта издао саопштење у коме је истакао значај Кијевопечерске лавре и централну улогу Цркве у њеној обнови после комунизма.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com