Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Исцељење је плод молитве, вере и опроштаја грехова


На Велику среду, 12. априла 2023. године, у Саборном храму Светих Апостола Петра и Павла у Шапцу, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је свету тајну јелеосвећења.

„Из Светог Јеванђеља знамо да су греси ти који су узроци свих наших болести. Управо је зато од самих почетака ова света тајна била молитва заједнице и црквеног сабрања, вршећи се на Светој Литургији. На крају Свете Литургије Епископ је читао молитву, претходно осветивши јелеј, и помазивао болне освећеним јелејем. Касније је света тајна јелеосвећења изашла из Свете Литургије и постала посебан чин који се врши на Велику среду, на дан када се сећамо јеванђелске жене грешнице која је помазала ноге Христове са јелејем и обрисала власима своје косе, добивши опроштај својих сагрешења. Да би се ова света тајна показала тајном Цркве врши се од стране седам свештеника, а сачињена је од читања седам апостола, седам јеванђеља и седам дужих молитви, које нам управо објашњавају смисао ове свете тајне. Због значаја и карактера саборне молитве Цркве за све оне који су у проблемима, душевним и телесним, не може да је врши само један свештеник . Црква ову молитву врши на Велику среду, али и по потреби када се неко налази у некој тешкој болести, увек имајући на уму да је молитва повезана са нашом вером. По својој вери, онај који је болестан, биће исцељен и то је исцељење пре свега тако што му се опросте греси, а онда као последица тога ће доћи и исцељење тела.“

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство Саборног храма, а у молитвеном присуству и учешћу великог броја верника.


Извор: Епархија шабачка